Sanatçı

Göksu Kunak’la Söyleşi: Bir “Kaza (ve Teori) Müzesi”

Göksu Kunak’la İstanbul’da, Pilevneli Galeri’de açtığı ilk kişisel sergisi Geçmiş Masumiyet vesilesiyle sanat, politika, kazalar, 90’lar, teknoloji, performans, beden politikaları, teoriler ve diğer şeyler üzerine konuştuk.

JR, Son Optik İllüzyonunda Milano’nun Merkezi Tren İstasyonuna Tünel Açıyor

Sokak sanatçısının yeni kamusal sanat işi Milano Tasarım Haftası’na denk geliyor.

“Canlı” Bir Dijital Dünya: Living Things

CI Bloom 3. Edisyonu, medya sanatçısı Ahmet Said Kaplan’ın DECOL işbirliğiyle Living Things (Canlı Şeyler) sergisine ev sahipliği yapacak ve izleyicilere “canlılar” kavramını farklı ve etkileyici bir biçimde deneyimleme fırsatı sunacak.

Yoko Ono’dan Zihnin Müziği

Ono’nun öncü ve provokatif işlerinden oluşan retrospektif, sanatçının pek de düşünüldüğü gibi biri olmadığını ortaya koyuyor.

Anselm Kiefer | Yarım Kalmış Başyapıtlar

Alman sanatçı Floransa’daki yeni sergisi öncesinde iyilik ve kötülükten, iklim değişikliğinin sınırları ortadan kaldırmasından, resim yakmaktan, şöhretin vefasızlığından ve boyutun neden önemli olmadığından bahsediyor.

Müzeler Whitney Bienali Gibi Etkinlikler İçin Sanatçılara Ne Kadar Ödeme Yapmalı?

Grup sergileri için katılımcıları tazmin etmek, kurumların sağladığı ücret gibi önemli ancak tabu bir konu.

POV

İSTANBUL - KAIROS 16 Mart 2024-27 Nisan 2024

sandalye ile ikinci kez - Zeynep Kayan

İSTANBUL - Zilberman 7 Mart 2024 - 11 Mayıs 2024

Alman Edebiyatında Göç Hikâyeleri ve Bugünün Kültürel Etkileşimi

Türkiye ile Almanya arasında imzalanan Dostluk Antlaşması'nın 100. yılında, Türkiye kökenli ve Alman topluluklar arasındaki kültürel etkileşim çeşitliliği kutlamak için Köln’de düzenlenen edebiyat festivali lit.pop, İstanbul ve Berlin’i bir araya getirerek göç hikâyelerini ve günümüzdeki kültürel dinamikleri edebiyatın gözüyle inceliyor. lit.pop’a katılan istanbulberlin ekibi, The Art Newspaper Türkiye için festival izlenimlerini yazdı.

Büyülü Diyarlara Açılan Aynalar

Adıyaman’dan aldığı üç kapıyla yaptığı, deprem sonrasında dayanıklılığı ve umudu temsil eden işi “Reflective Journey”yle (Yansıtıcı Yolculuk, 2023) Commagene LAR’da yer alan Shirin Abedinirad, arazi sanatını sanal gerçeklikle buluşturuyor.

Rousseau: Erken Dönem Ekoloji Savaşçısı

Paris, Petit Palais’deki monografik sergi, 19. yüzyılın ortalarının Fransız manzara ressamı Théodore Rousseau’nun radikal bir yeniden değerlendirmesini öngörüyor.

Epilog: E S Kibele Yarman’ın Anlatı Performanslarına Dair

E S Kibele Yarman, 20 Şubat-23 Mart 2024 tarihleri arasında Vision Art Platform'da Venüs Saat Yönünde Döner (Venus Rotates Clockwise) sergisinde sabitlenmeyen, "öznel kadın" imgelerini araştırıyor, soruşturuyor.

Ai Weiwei, Batı Demokrasisinin 'Kırılgan' Durumunu Eleştirdi

Muhalif sanatçı, kısıtlamaların Avrupa ve ABD'de daha incelikli bir şekilde ortaya çıktığını savunuyor. Ai, "Batı'nın daha fazla ifade ve basın özgürlüğüne sahip olduğu yönünde yaygın bir yanılsama vardı. Batı, kendisini en az sansür uygulayan toplum olarak gösterdi. Oysa ben sansürün gücün olduğu her yerde devam ettiğine inanıyorum" ifadelerini kullanıyor.

Ölümsüz Dostluklar ve Tentürdiyot Şişeleri

Galerist 28 Ekim’e dek Hüseyin Bahri Alptekin’in sanatımızdaki etkisini kesitlerle hatırlamamıza yardımcı olacak bir sergiyi sanatseverlerle buluşturuyor. Şifayı dostlarda arayan bir sanatçının tüm galeriye yayılan üretim anlayışı, yıkımla üretimin dinamizmi için de iyi bir örnek sağlıyor.

Sanayi Mahallesi’nin “Seyrettirilen Manzaraları”

Seyrantepe Sanayi Mahallesi’nde yer alan Summart galerisindeki Sanayiden Manzaralar adlı karma sergi, aynı bölgede atölyeleri olan 12 sanatçıyı bir araya getirerek “manzara”yı “sanayi”ye temas ettiriyor.

Evimdeki Sergi

Gündüz Vassaf, ölümünün beşinci yılında, hayatına değdiği kişilerde yaşamaya devam eden “Memo”yu anıyor. Memo hâlâ Paris’te, İstanbul’da Bodrum’da, Sedef Adası'nda...

Işığın Mimarları: Sanatçının Emrindeki Teknoloji

Londra ve Amsterdam’daki sergiler ve Christopher Wren’in ölümünün 300. yılı dolayısıyla yapılan yeni eserler, aydınlatma donanımındaki seçenek krizine rağmen sanatçıların konsepti ön planda tuttuğunu ortaya koyuyor.

8. Artweeks Akaretler başladı

Artweeks Akaretler 8. kez kapılarını açtı. 3-16 Kasım tarihleri arasında Sıraevler’de farklı disiplinlerden pek çok sanatçının eserlerini görmek, söyleşi ve panellere katılmak mümkün.

Selman Bilal’in B3 koleksiyonundan seçilen dört eser ilk kez "Kuartet" sergisinde bir araya geliyor

Bilsart, “Kuartet” sergisiyle Begüm Yamanlar, Eda Sütunç, Leman Sevda Darıcıoğlu ve Hacer Kıroğlu’nun eserlerine 31 Ekim – 25 Kasım 2023 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Bilsart’ın kurucusu Selman Bilal’in B3 koleksiyonundan seçilen dört eser, tematik bir seçkide insanın kendisi ve çevresiyle ilişkisini bedensel ifade ekseninde inceliyor.

Zamandan Azade Bir İstanbul’un Sözlüğü: Reşad Ekrem Koçu’nun Biricik Kamusallığı

Reşad Ekrem Koçu’nun 11 ciltte ancak G harfine kadar gelebildiği ve bitirmeye ömrünün yetmediği meşhur İstanbul Ansiklopedisi’nin yayımlanamamış fasiküllerine dair birçok birikmiş belge, not, yazışma, fotoğraf ve çizim, Salt Galata’daki sergi sayesinde ilk kez izleyiciyle buluşuyor.

İngiltere'de aralarında Tilda Swinton, Tai Shani ve Robert del Naja'nın da bulunduğu iki binden fazla sanatçı Gazze için ateşkes çağrısında bulundu

Hamas-İsrail çatışmasında "sivillere yönelik her türlü şiddet eylemini" kınayan açık mektubu imzalayan binlerce kişi arasında tanınmış sanatçılar, aktörler, müzisyenler ve film yapımcıları da yer alıyor.

Cecilia Bengolea: Çalışmalarımı yaşayan varlıklar olarak düşünmeyi seviyorum

Performans, video, heykel gibi çeşitli medyalarda üretim yapan Arjantinli sanatçı Cecilia Bengolea LG OLED ART işbirliğiyle 'Animations in Water' sergisini Contemporary Istanbul'da sanatseverler ile buluşturdu. Sanatçıyla üretim sürecini konuştuk.

Samsung dART Platformu, ‘‘Yüz Yılın Sanatı: Dijital Sanat Sergisi’’ ile Cumhuriyetin 100. Yılını Kutluyor

Samsung Electronics Türkiye, Cumhuriyetin 100. yılını onurlandırmak ve genç dijital sanatçıları desteklemek amacıyla özel bir sergi düzenliyor. "Yüz Yılın Sanatı: Dijital Sanat Sergisi" adı altında gerçekleştirilecek olan bu etkinlik, genç sanatçılara eserlerini sergileme ve dijital sanatlar alanında kendilerini ifade etme fırsatı sunacak.

Burçak Bingöl’den Birleşik Krallık Büyükelçiliği’ne Özel Sergi

Birleşik Krallık'ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşu British Council, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği’nde seramik sanatçısı Burçak Bingöl’ün ‘Yeryüzünde Minör Titreşimler’ enstalasyonunun resepsiyonuna ev sahipliği yaptı.

Kerem Ozan Bayraktar ve Buşra Tunç yeniden Tokyo Bienali’nde

Buşra Tunç ve Kerem Ozan Bayraktar 23 Eylül - 5 Kasım 2023 tarihleri arasında Masato Nakamura ve Min Nishihara'nın direktörlüğündeki Tokyo Bienali'ne "Hayalet Bahçeler" isimli yerleştirmeleriyle katılıyor. Sanatçıların kent estetiği ve doğasına odaklanan proje önerileri 2020 yılında yapılan açık çağrıda 1500 uluslararası çalışma arasından 12 proje arasına girmişti. Sanatçılar çalışmalarını bienal bünyesindeki "Social Dive" rezidans programında gerçekleştirdiler. Proje ayrıca Türkiye'den SAHA Derneği tarafından desteklendi.

Sarkis ve Sonsuzluk Düşleri

Sarkis’in sonsuzluk imgesi sergi mekânına yerleştirdiği, sonuna sıfır eklenmiş tarihlerle sembolleşmiştir: 19380, 19950, 20030… Bu ötelenmiş doğum ya da sergi tarihleri, geçmişi ve şimdiyi bir gelecek zaman tasavvuru altında birleştirerek zamanlararası/zamanlarüstü bir ânı imler.

Suzanne Mallouk’un Aynasından Basquiat ve 80’lerin New York’u

Dul Bayan Basquiat, şair ve psikiyatr Suzanne Mallouk’un henüz çok gençken Kanada’daki evini terk edip yerleştiği New York’taki yaşamını, Jean-Michel Basquiat’yla yaşadığı bir aşkın izleğinde aktaran bir biyografik anlatı.