Değerlendirme

Tefaf Yaptığı Büyük ve Küçük Değişikliklerle New York'taki Yerini Sağlamlaştırıyor

Fuarın başlangıcından sekiz yıl sonra galericiler, Tefaf'ın kentin sanat dolu bahar ajandasındaki rolü konusunda net.

Tasarımda Sürdürülebilirlik: 62. Milano Tasarım Haftası

Dünyanın en büyük ticaret fuarlarından biri olan Milano Tasarım Haftası, 15-21 Nisan tarihlerinde tasarım profesyonelleri ve meraklılarına kapılarını açtı.

Frieze New York Son Edisyonunda Yerel Galeri ve Sanatçılara Ağırlık Veriyor

Fuar organizatörleri şehrin dört bir yanındaki kuruluşlarla işbirlikleri yaparken New Yorklu simsarlar da fuarda önemli bir yer tutuyor.

On Günde Sahnelenen Bir Rock Müzikali

Yılın dikkat çeken prodüksiyonlarından biri olan rock müzikali Hamiyet, tiyatromuzda benzerlerine az rastlanır bir oyun. Gerçek bir hayat hikâyesinin üzerine inşa edilen oyunu, o hayat hikâyesinin tanığı olan Peyk’in kurucularından İrfan Alış’la konuştuk.

CI Bloom’un 3. Edisyonu’nda Görülmesi Gerekenler

CI Bloom sanat fuarı 3. Edisyonu’yla Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu’nda, 24 sanat galerisi ve 3 inisiyatiften, birbirinden değerli onlarca sanatçının eserini İstanbullu sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. 3. CI Bloom’un öne çıkan ve kaçırılmaması gerekenleri sizler için derledik.

Art Paris 2024’ten Tatmin Edici Bilanço

Genel ziyaretçilerden büyük ilgi görmeyen fuarda koleksiyoner ve profesyonel ziyaretçi sayısı yüksekti.

CI Bloom’dan İlk İzlenimler ve Öne Çıkanlar

CI Bloom 3. Edisyonu Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu'nda açıldı. Fuar, 25 Nisan’daki ön izlemenin ardından 26-28 Nisan arası genel ziyarete açık olacak.

Süreç Üzerine: Refik Anadol Yapay Zekâ Sanatının Yaratım Sürecini Göstererek Gizemini Açıklamaya Çalışıyor

Medya sanatçısının Londra, Serpentine Galleries’teki “Echoes of the Earth: Living Archive” (Dünyanın Yankıları: Yaşayan Arşiv) sergisi, ham veri kaynaklarını ve Anadol’un yapay zekâyla yarattığı Large Nature Model’in (Büyük Doğa Modeli) tasarımını radikal şekilde açıklıyor.

Türkiye’den Dünyaya Sürdürülebilir Bir Sanat Fuarı Örneği

Contemporary Istanbul, CI Bloom’la “yeşil dönüşüm” hareketini bu yıl ileriye taşıyarak Türkiye’deki sanat etkinliklerinin bu zamana kadarki en kapsamlı sürdürülebilirlik örneğini sunacak.

Sanat Dünyası Sanal Gerçeklik Cennetinin Peşinde

Facebook Mart 2014’te Oculus VR’ı satın alarak genişletilmiş gerçeklik alanında yeni bir çağ başlattı. Apple Vision Pro’nun bu teknolojiyi sanatsal deneyimden geniş çaplı kullanıma taşıyıp taşımayacağıysa merak konusu.

Kısa Ön İzleme: 2024 Venedik Bienali’nde Asya Pavyonları

Çürümeye yüz tutmuş meyve, koku yayan bir heykel ve fantastik bir ejderha gemisi, bu yılın prestijli etkinliğinde kimlik, göç ve hafıza temalarını işleyen eserlerden birkaçı.

Tazmanya Mahkemesi Kadınlara Özel Sanat Enstalasyonunun “Ayrımcı” Olduğu Kararına Vardı

Kirsha Kaechele'nin Eski ve Yeni Sanat Müzesi'ndeki “Ladies Lounge”ı (Kadınlar Salonu) 28 gün içinde erkekleri kabul etmek zorunda.

Los Angeles Nehri’ni “Büken” Sanatçı

Lauren Bon yeni projesinin Güney California’nın en kıymetli kaynaklarından birini kısmen kurtarabileceğini umuyor: Suyu.

Duvardaki Japon İzleri

Biri Osmanlı diğeri Cumhuriyet dönemine ait, üstünde Japon kültürü ile sanatının etkileri görülen iki duvar resmi, Türkiye-Japonya ilişkilerinin 100. yılında ülkeler arasındaki kültürel bağa dair ipuçları taşıyor.

Brezilya, Tamamı Yerli Halktan Oluşan Venedik Pavyonuyla "Beş Yüzyıllık İstilayı" Yansıtıyor

Sanatçılar sömürgeciliğin mirasına ve halklarının karşılaştığı zorluklara odaklanıyor.

"Herkes Venedik Bienali’nin Tadını Çıkarsın — Ama Dikkat Edin, Ölmekte Olan Bir Şehirde Gerçekleşiyor"

Venedik’in yükselen su seviyelerinden kurtulmak için hala bir şansı var: işte nasıl olabileceği

Venedik Bienali 2024: Giardini'de Mutlaka Görülmesi Gereken Pavyonlar

Kakao kaplı kreasyonlardan uzay gemilerine ve çürüyen meyvelere, işte ilk ön gösterim gününden seçtiklerimiz

1960’ların Londra’sında Çığır Açan Bir Sanatçı: Pauline Boty

Pop art’ın öncülerinden Boty, erkeklerin söz sahibi olduğu bir dünyada yeteneği ve cazibesiyle kendine bir yer edindi. Genç yaşta ölen sanatçının mirası şimdilerde yeniden büyüteç altında.

“Canlı” Bir Dijital Dünya: Living Things

CI Bloom 3. Edisyonu, medya sanatçısı Ahmet Said Kaplan’ın DECOL işbirliğiyle Living Things (Canlı Şeyler) sergisine ev sahipliği yapacak ve izleyicilere “canlılar” kavramını farklı ve etkileyici bir biçimde deneyimleme fırsatı sunacak.

AfricaMuseum Koleksiyonlarını Yeniden Tasarlıyor

Sömürgeci kökenleriyle yüzleşen Tervueren’deki Orta Afrika Kraliyet Müzesi, koleksiyonundaki 60 kadar sorunlu eseri ayrıntılarıyla açıklayıp yeniden değerlendiriyor.

Annie Ernaux: Gerçekliğin Fotoğrafik Yazısı

Yazar Lou Stoppard, Paris’teki Maison européenne de la photographie’nin koleksiyonuna Annie Ernaux’nun yazdığı Journal du dehors (Açık Hava Günlüğü) kitabından yola çıkarak romancının da katkısıyla dikkat çeken görüntüler seçti.

Sanat Endüstrisinin Krizlerle İmtihanı

Özgürlüğün tehdit altında olduğu günümüzde, kariyer hamleleri ile sansürü birbirinden ayırmak giderek zorlaşıyor.

Fincandan Tuvale: Çikolata, Kahve, Çay

15. yüzyılın sonundaki coğrafi keşifler yeni ticaret yollarının açılmasına, Avrupa’nın günlük tüketim alışkanlıklarının değişmesine ve bazı yiyecek-içeceklerin adeta moda haline gelmesine vesile oldu. Bu tarihsel sürece çikolata, kahve ve çay resimleriyle bakıyoruz.

Yoko Ono’dan Zihnin Müziği

Ono’nun öncü ve provokatif işlerinden oluşan retrospektif, sanatçının pek de düşünüldüğü gibi biri olmadığını ortaya koyuyor.

43. İstanbul Film Festivali: Takip Listesine Alınması Gereken Filmler

43. İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan tarihleri arası N Kolay sponsorluğunda sinemaseverlerle buluşuyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi: Dünyanın Mirasıysa Senin Yadigârındır

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan yapılar ve doğal alanlar, insanlığın ortak kültürel ve doğal mirasını temsil ediyor. Bu ortak miras, kültürler arası anlayışı ve koruma bilincini güçlendirerek insanlığın ortak geleceğine ışık tutuyor.

Mağara Sanatı Tarihi Baştan Yazıyor

Yapılan son çalışma, insanların Porto Riko’daki takımadalarda geçmişte düşünüldüğünden binlerce yıl önce yaşayıp sanat yaptığını ortaya koydu.

Yaşamın Taşkınlığına, Ölümsüzlük İhtimaline

Arter’de yıl sonuna dek devam eden Farz Et Ki Sen Yoksun, Ömer Koç Koleksiyonu’ndan 600’ün üzerinde yapıt ve nesneyi izleyiciyle buluşturuyor. Tuhaflıklarla kuşandığı uzuvlardan ölümsüz bir beden yaratan sergi, zihnin odalarında tüm serbestliğiyle dolaşacak çağrışımları hareketlendiriyor.

Editörün Mektubu | Nisan 2024

Genel Yayın Yönetmeni Berrak Göçer'in The Art Newspaper Türkiye'nin 5. sayısında yer alan editör mektubu.

Nezaket Ekici’nin Kişisel Sergisi “Keşfin Boyutları” Pi Artworks İstanbul’da

Nezaket Ekici’nin Pi Artworks İstanbul’daki üçüncü kişisel sergisi “Keşfin Boyutları” (Dimensions of Discovery) 4, 5 ve 6 Nisan günleri gerçekleşecek performans serisiyle birlikte kapılarını aralıyor. Sanatçının performans serisi ve video işlerine yer veren sergi, Pi Artworks İstanbul’da 25 Mayıs’a kadar izleyiciye açık olacak.