Değerlendirme
Yaratıcı Yıkım: David Shrigley, Dan Brown ve 1984
David Shrigley, “Pulped Fiction” projesinde (pulpedfiction.davidshrigley.com), George Orwell’ın 1984’ünü Da Vinci Şifresi’nin hamur haline getirilmiş kalıntılarından yeniden üretiyor. Silinmiş kâğıtlara atılan imzalar, önceki yaşamların izlerini taşırken, bu projenin yolculuğu Jay Bartlett tarafından bir belgesel filmle taçlandırılıyor.
Yaratıcılığın Merkezine Yolculuk
Türkiye’nin başarılı 14 sanatçısı atölyesini Vanessa Medini Arslan’a açtı ve Arslan onların hikâyelerini, incelikle kaleme aldığı Sanatçı Atölyelerinde kitabında topladı.
İzmir’de Arkas’la Kültür ve Sanat Rotası
Arkas Holding, İzmir’de kurduğu beş sanat merkeziyle şehrin kültürel yaşamına katkıda bulunmayı hedefliyor. Arkas Sanat Alaçatı, sergilediği Victor Vasarely koleksiyonunun sıra genç sanatçıların eserlerine de yer veren Yeni Topraklar sergisiyle İzmir'in sanat sahnesini canlandırmayı amaçlıyor.
Bozcaada Caz Festivali’nin Ardından: Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Bir Araya Gelmek
Bozcaada Caz Festivali’nin 8. Edisyonu, bu yıl 7-9 Eylül tarihleri arasında Ayazma Manastırı’nda gerçekleşti. Festival, yaz sezonunun kapanışını yaparken, coğrafyanın ekosisteminde sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeye yönelik kolektif girişimlerin ön planda olduğu bir atmosfer sundu.
Meydan mı Kentsel Boşluk mu?
Meydan yapmak sadece fiziksel bir düzenleme değil, aynı zamanda kentin ruhunu ve kimliğini yansıtacak şekilde, katılımcı bir yaklaşımla tasarlanması gereken önemli bir süreç.
Sanat Dünyasının YZ İkilemi
Yapay zekânın yaşamın her alanındaki varlığı son 20 ayda küresel bir gerçekliğe dönüştü. Büyük teknolojinin inovasyon üzerindeki hâkimiyetinin güçlendiğini gösteren Stanford YZ Endeksi’nin yayımlanması sanat dünyasında iki alanı ön plana çıkardı.
Ayın Kitap Seçkisi: Eylül 2024
Yakın zamanda yayımlanan kitaplardan oluşan “Ayın Kitap Seçkisi” bölümümüze hoş geldiniz. Çoğunlukla sanat odaklı olsa da genel olarak radarımıza takılan kitaplar, yayınevlerinin anlatımıyla her ayın son çarşambası sizlerle olacak. İşte bu ay sizler için hazırladığımız öneriler.
Cannes’ın Kaymağını Filmekimi’nde Yiyeceğiz
Bu yıl 4-13 Ekim tarihlerinde 23. kez düzenlenen Filmekimi yine birbirinden iddialı yapımları izleyiciyle buluşturuyor. Özellikle 77. Cannes Film Festivali’nde öne çıkan 15 filmlik bir seçkiyi sizin için derlerdik.
Yarım Asırlık Yolculuk: Mustafa Taviloğlu'nun Yaşayan Koleksiyonu
Mustafa Taviloğlu’nun sanat dünyasına iz bırakan önemli koleksiyonunu sergileyen Bir Koleksiyoner Hikâyesi yedi farklı mekânda sanatseverlerle buluşuyor. Serginin proje tasarım ve yönetimini Ekmel Ertan ve küratörlüğünü Marcus Graf ve Derya Yücel üstlenirken, Taviloğlu Koleksiyonu yöneticisi Neslihan Muratbeyoğlu Aktürk de katkılarını sundu. Üç ay boyunca sürecek ve 2.500’e yakın eserin tamamının aynı anda sergileneceği sergi, Türkiye sanat tarihinin de bir belgesi niteliğinde.
Richard Serra’nın Son Sergisi Miras Planlamanın Önemini Gösteriyor
David Zwirner’la önceden kararlaştırılan detaylar ölümden sonra piyasa yönetimiyle ilgili ilk ikilemleri çözdü.
Rota Dışındakilerle “Güzelini Bulana Kadar” Oyunu
Rotaların dışında kalan ve bir günlük yürüyüşe sığdıramadığımız sanat galerilerini, İstanbul’un sunduğu güzellikler eşliğinde çabasız bir arayışla geziyoruz.
Müzeler ve Aktivizm: Müzenin Kutsallığına Domates Çorbası Sıçrarsa
Mirasın Yankıları serisinin beşinci ve son yazısında müzelerdeki sanat eserlerini hedef alan aktivizm ve yeni bir tavır olarak ortaya çıkan artivizme odaklanıyoruz.
30. Saraybosna Film Festivali İncelemesi
Saraybosna Film Festivali'nde öne çıkan başlıklardan yola çıkarak festival programına dair izlenimlerimizi sizler için derledik.
Getty’nin PST Art Etkinliği Artık Çevre Dostu
Getty, eylül ayında Güney California genelinde başlayacak bir sonraki programına hazırlanırken katılımcıların çevresel etkilerini azaltma çabalarını destekliyor.
Küçük Bir Eylem: New York’taki Müze İşbirliği, Ziyaretçileri Dijital Sanat Eserlerinden Parçaları Eve Götürmeye Davet Ediyor
Museum of Moving Image (Hareketli İmge Müzesi, MoMI) ve Tezos Vakfı bir araya gelerek halka, lobideki bir ekrana yansıtılan eserlerin bölümlerini ücretsiz bir şekilde edinme fırsatı tanıyor.
The Armory Show 30. Yaşını Kutluyor
Bu yıl Türkiye’den Dirimart, Galerist, Galeri Nev ve Pi Artworks’ün de katıldığı The Armory Show, 30. yıldönümünde dünyanın dört bir yanından galerileri, sanatçıları, koleksiyoncuları ve sanatseverleri New York’ta bir araya getiriyor.
Do Ho Suh, Busan Bienali ve Asyalı Kadın Sanatçılar Üzerine: Frieze Seul'la Eşzamanlı Görülecekler
Fuar süresince Seul'de gezilebilecek sergileri ve şehir dışında ziyaret edilecek iki büyük bienali mercek altına alıyoruz.
Editörün Mektubu | Eylül 2024
Genel Yayın Yönetmeni Berrak Göçer'in The Art Newspaper Türkiye'nin eylül sayısında yer alan editör mektubu.
Ayın Kitap Seçkisi: Ağustos 2024
Yakın zamanda yayımlanan kitaplardan oluşan “Ayın Kitap Seçkisi” bölümümüze hoş geldiniz. Çoğunlukla sanat odaklı olsa da genel olarak radarımıza takılan kitaplar, yayınevlerinin anlatımıyla her ayın son çarşambası sizlerle olacak.
İnternet Tabanlı Platformlar Z Kuşağı Koleksiyoncuları Çekebilir mi?
Dijital oyuncular, mecrayı “havalı” bulan daha genç kitlenin ilgisini çekmek için algoritmaya dayalı şeffaf analizlere yöneliyor. Ancak verilerin halen bilgi temelinde yorumlanması gerekiyor.
Sanat Fuarlarının Sosyal Medya Güç Listesi: Kim Hangi Platformda Zirvede?
Müzelerin aksine, sanat fuarları yılda birkaç gün süren etkinliklere odaklanıyorlar; ama Facebook, Twitter, Instagram ve diğer platformlar sayesinde yıl boyunca görünürlük kazanıyorlar.
Steve McQueen: Önce Sanatçı, Sonra Oscar Ödüllü Yönetmen
İngiliz sanatçı ve yönetmen Steve McQueen, Dia Beacon için hazırladığı yeni eserinde, ışık, renk ve sesten oluşan perdesiz bir kompozisyon aracılığıyla Afrika’nın kölelik travmasına ve Siyah Atlantik kültürünün yaratılmasına odaklanıyor.
Ayın Kitap Seçkisi: Temmuz 2024
Yakın zamanda yayımlanan kitaplardan oluşan “Ayın Kitap Seçkisi” bölümümüze hoş geldiniz. Çoğunlukla sanat odaklı olsa da genel olarak radarımıza takılan kitaplar, yayınevlerinin anlatımıyla her ayın son çarşambası sizlerle olacak.
Moskova’nın Kalbinde Herkesin Erişebileceği Çağdaş Kültür Üretimi
2015’te V-A-C Vakfı öncülüğünde açılan GES-2, çağdaş sanatın yükselen şehirlerinden Moskova’da erişebilirlik, kültürel üretimi ve disiplinlerarasılık ilkelerini esas alan bir kültür evi.
Latif Demirci’nin Kalesinde
Ece Vitrinel, İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde açılan retrospektif sergi ve Yasemin Demirci’nin kısa filmi vesilesiyle Türkiye’nin önde gelen karikatüristlerinden Latif Demirci’yi anıyor.
Sanatçının Laboratuvarı: Melike Abasıyanık Kurtiç’in Denizkestaneleri
Melike Abasıyanık Kurtiç’in Erimtan Müzesi’ndeki Bir Denizkestanesinin Anıları sergisi sanatçının doğaya bakışına dair izler taşıdığı gibi yaratım sürecine de ışık tutuyor.
“İyi” Yazarların “Kötü” Arkadaşları: Güvenilmez Anlatıcılar
Çağla Özbek’in kaleme aldığı Ses, Zift, Vitrin, edebiyata ait bir yöntemi görsel sanatlar bağlamında yeniden ele alarak iki disiplinin de aracılık ettiği çokseslilik ve özgürlük hayalini güvenilmez anlatıcıların doğurganlığı üzerinden inceliyor.
Zamanın Ötesine, Köklerimize ve Kolektif Benliğimize Yolculuk: Emanet
Vuslat’ın Tophane-i Amire’de Ebru Yetişkin küratörlüğünde açılan Emanet sergisi, yaşamın döngüselliği içinde birbirimizle olan ilişkimize, zamanın ötesine taşan toplumsal hafızamıza ışık tutuyor.
Fotoğraf mı “Komutograf” mı? Fotoğrafçılıkta YZ Sansasyonu
Boris Eldagsen’ın sanat fotoğrafçılığında metinden görsele modellerinin kullanımına dikkat çekmek üzere 2023’te kendisine verilen ödülü reddetmesi büyük yankı uyandırırken, şimdi de Londra’daki sergi tartışmaya farklı bir boyut katıyor.
Bebekli Hasan Usta’nın Kerimesi Ayşe
Victoria&Albert Müzesi koleksiyonunda bulunan “Ayşe” imzalı nakışlı Osmanlı havlusunun, 1851 Büyük Londra Sergisi’nde sergilendiği düşünülüyor. Özgür Ceren Can, dönemi için sıra dışı olan bu imzanın peşine düşüyor ve adlarını tarihe yazdıran kadınların hikâyelerini araştırıyor.