Söyleşi

BİFO’nun Sezon Kapanış Konserinde Kadın Bestecilere Saygı

9 Mayıs’ta gerçekleşecek konser öncesinde şef Nisan Ak’la konuştuk.

Çiler İlhan’la Göç, Aidiyet ve Umut Üzerine

Yaşamını Hollanda’da sürdüren Çiler İlhan’ın son romanı Hayattayız Madem kuşaklar, ülkeler arası çarpıcı göç kesişimleriyle buluşturuyor okuyucuyu... İlhan’la Duygu Asena Roman Ödülü adayları arasında bulunan romanını, göçmenliği, ırkçılığı ve buna karşın umutla var olan dayanışmayı konuştuk.

Anselm Kiefer | Yarım Kalmış Başyapıtlar

Alman sanatçı Floransa’daki yeni sergisi öncesinde iyilik ve kötülükten, iklim değişikliğinin sınırları ortadan kaldırmasından, resim yakmaktan, şöhretin vefasızlığından ve boyutun neden önemli olmadığından bahsediyor.

Nick Cave: Müzisyenin Genç Bir Seramikçi Olarak Portresi

Nick Cave’in ilk kişisel sergisi, The Devil—A Life (Şeytan – Bir Yaşam) 5 Nisan-11 Mayıs tarihleri arasında Brüksel’deki Xavier Hufkens galerisinde gerçekleşecek. Ünlü müzisyen ve çiçeği burnunda seramikçiyle hikâyelerin aldığı farklı biçimleri ve Şeytan’ın sıradanlığını konuştuk.

"Şiir Çevirisi Dünyanın Hem En Hızlı Terapisi Hem de En Hızlı Dostluk Kurma Yöntemi"

Şiirleriyle dünyanın dört bir yanına ulaşan ve 2017’den bu yana düzenledikleri Çevrimdışı İstanbul Uluslararası Şiir Festivali'yle "dünyanın şiiri"ni İstanbul’a taşımayı başaran şairler Gökçenur Ç., Efe Duyan ve Selahattin Yolgiden'le 21 Mart Dünya Şiir Günü’ne özel bir sohbet gerçekleştirdik.

Mesut Arslan: ‘Kendimi rüyalarımda, rüyalarımı sahnede, sahneyi dünyada arıyorum.’

Mesut Arslan, sahneyi ortadan kaldıran, seyirciyi oyuna çeken bir tiyatro yönetmeni. Belçika’da yaşayan Arslan ile Türkiye’de sahnelediği son oyunu Gilgamesh/Gılgamış’ı; Doğu’da, Batı’da ve Orta Batı olarak tanımladığı Türkiye’de tiyatroyu konuştuk.

Büyülü Diyarlara Açılan Aynalar

Adıyaman’dan aldığı üç kapıyla yaptığı, deprem sonrasında dayanıklılığı ve umudu temsil eden işi “Reflective Journey”yle (Yansıtıcı Yolculuk, 2023) Commagene LAR’da yer alan Shirin Abedinirad, arazi sanatını sanal gerçeklikle buluşturuyor.

MUBI İyi Sinemanın Peşinde

Türkiye’de bir süredir sessiz sedasız ama çok etkili bir devrim yaşanıyor. Sayıları son yıllarda bir hayli artan ama hepsi birbirinin taklidi sayılabilecek dijital platformlar arasında nitelikli filmler yayınlamasıyla öne çıkan ve sinefillere hitap eden MUBI, gitgide katlanan abone sayısıyla bir yıldız gibi parlıyor. MUBI’nin bu kimilerince beklenmedik başarısını, MUBI Türkiye’nin direktörü Cem Altınsaray’la konuştuk.

Shirin Neshat : “Acıya, Şiddete Dokunmayan Bir İş Asla Yapamam”

İşlerinde izleyiciyi kadın bedeninin hem arzu nesnesi hem de şiddetin hedefi olduğu gerçeğiyle yüzleştiren Shirin Neshat umudun da olduğunu söylüyor.

Nobu Londra'nın kurumsal pasta şefi Regis Cursan ile mutfakta yaratıcılığın arka planı

Robert de Niro ve Japon şef Nobu Matauhisa’nın ortaklığıyla tanınan dünyaca ünlü Japon restoranı Nobu, İstanbul adresinde kurumsal pasta şefi Regis Cursan’ı ağırladı. Otuz yılı aşkın pastacılık deneyimiyle farklı ülkelerin mutfak kültürlerine odaklanarak imza tarifler geliştiren şef Cursan’la mutfakta yaratıcılığın arka planını konuştuk.

Selçuk Demirel'den Yerle Gök Arasında Sonsuz Bir Dünya

Ünlü çizer Selçuk Demirel’in “Yerle Gök Arasında” başlıklı sergisi Fransız Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Emrah Kolukısa, çizimlerinde ele aldığı konular kadar yarattığı etkiyle de evrensel bir imza olan sanatçıya sorularını yöneltti.

Kültürel Miras ve Çağdaş Kent Estetiği Uygulamalarıyla İBB Miras

2019’da kurulan İBB Miras sadece koruma ve restorasyon uygulamalarıyla değil, kamusal kültür-sanat alanındaki kapsamlı çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve Kültür Varlıkları Dairesi Başkanı Oktay Özel, Artİstanbul Feshane ve diğer projeleri anlatıyor ve yeni bir müze haberini veriyor.

16 Sanat Eseri Julian Assange'ın Hayatını Kurtarabilir Mi?

Rus sanatçı Andrei Molodkin, Wikileaks kurucusu hapiste ölürse Jake Chapman, Sarah Lucas, Picasso ve Rembrandt'ın eserlerini yok edeceğini söylüyor.

"1:54'le Marakeş'i Afrika kıtası merkezli uluslararası bir platform haline getiriyoruz"

1:54 Fuarı 8-11 Şubat 2024 tarihleri arasında Marakeş'te, yerel sanat ortamının dinamizmini yansıtan zengin bir paralel program eşliğinde gerçekleşti. Fuarın kurucusu Touria El Glaoui'yla bu yılki edisyon ve geleceğe yönelik planları hakkında konuştuk.

‘Gerçek ne? Kurmaca ne?’

Bir kitap hayatları altüst edebilir mi? Netflix'te gösterime giren KÜL’ü filmin yönetmeni Erdem Tepegöz ve senaristi Erdi Işık’la konuştuk. Filmde Funda Eryiğit, Alperen Duymaz ve Mehmet Günsür rol alıyor.

Gücün Formülü: Yeni Boyutlara Açılma Cesareti

Moda, sanat, tasarım, mutfak sanatları, konaklama, radyo yayıncılığı... 89 yıldır farklı iş modelleriyle gücünü ispatlamış Vakko Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko’yla incelikle düşünülmüş, istikrarla sahip çıkılmış Vakko vizyonunu konuştuk.

Geçmişle Bugünün Kucaklaştığı Bina

İş Bankası Resim Heykel Müzesi içerdiği devasa koleksiyonun ötesinde 19. yüzyıldan bugüne geçirdiği üç aşamalı evrimle mimari açıdan da ilgiyi hak ediyor. Binanın mimari dönüşümünü müzeyi tasarlayan mimarlardan Ertuğ Uçar’la konuştuk.

Modern İstanbul Müziğinde Yeni Bir Pencere: Khundaray Ensemble

İlk performanslarını Contemporary Istanbul’un açılış gecesinde “Nova Roma” parçasıyla sergileyen Khundaray Ensemble, İstanbul’dan dünyaya, müzikten diğer sanat disiplinlerine açılan bir yolculuğa çıkıyor. İkili, yolun başında hikâyelerini Yekta Kopan’a anlattı.

Erdil Yaşaroğlu: Dünyadaki her canlı birbirini yemeye çalışıyor, çok korkunç değil mi?

Erdil Yaşaroğlu ikinci kişisel sergisi “TRANSATLANTİK’ te ışıltılı bir davetin ardına dünyanın karanlığını gizliyor. Serginin adı da bu nedenle ‘TRANSATLANTİK’, kendi ifadesiyle ‘okyanus gibi derinlere indikçe karanlıklaşan, her biri ayrı bir yolculuğa açılan hikayeler’… Sanatçıyla Alexandre Vallaury binasında, heykellerinin arasında buluştuk ve zihnindeki konuşma balonlarından Afrika’ya uzanan bir sohbet gerçekleştirdik.

Bir Pandemi Gecesinden 2024 Grammy Ödülleri’ne

2024 Grammy Ödülleri adayları aralık ayında açıklandı. SZA, Phoebe Bridgers, Jack Antonoff, Billie Eilish ve Taylor Swift gibi isimler rekor adaylıklarla yine gündeme otururken, “En İyi Düzenleme, Enstrümantal veya A Cappella” kategorisinde yılın en çok dikkat çeken parçalarından biri var – Tim Burton’ın Wednesday dizisinde çalınan “Paint It Black”. Wednesday Netflix’in en çok konuşulan dizilerinden oldu; The Rolling Stones parçasının, Addams Ailesi’nin en sevilen karakterlerinden Wednesday’in çaldığı çello düzenlemesi ise dinlenme rekorları kırdı. “Paint It Black” düzenlemesi için Grammy’ye aday gösterilen isimler Chris Bacon, Esin Aydıngöz ve Alana Da Fonseca. Los Angeles’ta yaşayan ama projeye pandemi döneminde İstanbul’da kalırken dahil olan besteci, orkestra şefi ve piyanist Aydıngöz’le konuştuk.

ISTANBUL’74: Kültürlerarası Sanat Diyalogları

ISTANBUL’74’ün Clubhouse Bebek’teki yeni mekânı, tüm yıl boyunca sürecek sergiler, performanslar ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. 30 Ocak tarihine kadar ziyarete açık olan We Belong karma sergisiyse 20’den fazla çağdaş sanatçının eserlerini bir araya getirerek izleyiciyle buluşturuyor.

Judy Chicago: Unutulmuş Muhteşem Kadınları Destekleyen ve Acıdan Güzellik Yaratan Usta

New York’ta kapsamlı bir retrospektifin açılışını yapan ABD’li sanatçıyla, kendisine ilham veren, 15. yüzyılda yaşamış kadın yazardan, “yaşamın amacı”ndan ve çalışmalarının ancak şimdi doğru bir şekilde anlaşılmasından bahsettik.

.art ve WEB 3.0 çağında sanatçıların dijital kimliği

‘.art’ dünyada sanatla özdeşleşen tek alan adı… Türkiye’de kurumlardan Odunpazarı Modern Müze, sanatçılardan Ozan Türkkan ve Vuslat’ın da kullandığı alan adını kurucusu Ulvi Kasimov’la konuştuk. 2020 yılında ‘Observer Arts Power 50’ listesine seçilen ve dolayısıyla ‘Sanat Dünyasının En Güçlü 50 İsminden Biri’ ünvanını taşıyan Kasimov, The Art Newspaper Türkiye okuyucuları için .art’ın kuruluş öyküsünü ve ‘WEB 3.0’ çağında sanatçıların dijital kimliğine dair vizyonunu paylaştı.

Bir Performans Sanatı Olarak Roman

"yüz yıllık SÖZ" performansı, Cumhuriyet tarihine edebiyatın penceresinden bakarken geleceğe dair umutları, romanlarla benzersiz bir deneyim yaşayan gençlerin zihinlerinde yeşertmeyi amaçlıyor bir anlamda.

Bir Cepkenin Gece Elbisesine Zarif Dönüşümü

Dilek Hanif cepken formunu, tafta ve tülle bir gece elbisesine dönüştürerek Golden Opulence sergisinin vitrinlerine taşıyor.

Duyguların ve Seslerin Yazarı Laurence Benaïm

Görselin, biçimin, desenin ve rengin aşık attığı moda dünyasında, gördüklerini değil hissettiklerini yazmayı kendine misyon edinmiş, Fransa’nın saygın moda yazarı ve küratörlerinden Laurence Benaïm, Beymen’in 50. yıl projesinin yaratıcı değerlerinden biri. Editions Assouline Paris’in editörlerinden Benaïm, “eksiksiz bir form repertuvarı ve yaşayan bir ansiklopedi” şeklinde tanımladığı Golden Opulence kitabının yanı sıra eşzamanlı düzenlenen aynı isimli serginin de küratörlüğünü üstleniyor. İstanbul deneyimi süresince Türk kültürünün; misafirperverliğinin, lezzetlerinin ona hissettirdikleriniyse başka hiçbir duyguyla kıyaslayamayacağını söylüyor.

Beymen’in “Işıltı Miras”ı: Bir Sanat Eseri Olarak Mücevher

Mücevher, her kültürde ve tarihin her döneminde gücün, büyüklüğün, görkemin ve ihtişamın sembolü oldu. Tıpkı bir sanat eseri gibi el emeğiyle ilmik ilmik işlenen ve yaratılan bir aksesuvarın geçmişi insanlık tarihi kadar eskilere dayanıyor. Gerçekleştirdikleri tasarımlarla Türkiye’yi dünyada en iyi şekilde temsil eden, mücevherin kültürel mirası olmaya aday dört değerli isme, parçası oldukları Beymen’in 50. yıl kutlamalarını, lüks kavramını ve tasarımlarını sorduk. Aida Bergsen, Begüm Khan, Ece Şirin ve Sevan Bıçakçı, Golden Opulence’ın yazarı Laurence Benaïm’in satırlarına ithafen, “Işıltılı Miras”ı korumak ve geleceğe taşımak için var güçleriyle yaratmaya devam ediyorlar.

Yarım Asırlık Başarının Sırrı: Bir Markanın Arkasındakiler

Beymen’in yönetici kadrosundan Polat Uyal ve Elif Göktaş’la Golden Opulence sürecini, markanın konseptini, yarım asırlık başarısını ve lüks moda pazarındaki liderliğini konuştuk.

Marina Abramović ile ‘Maria Callas'ın 7 Ölümü’ Üzerine : Bu operayı 103 yaşıma kadar rahatlıkla sahneleyebilirim

Marina Abramović opera sahnesini dayanıklılık testine dönüştürebilecek yegane isimlerden. Sadece kendisi için değil -76 yaşındaki performans sanatçısı 90 dakikalık performansın bir saatini yatakta hareketsizce uzanarak geçiriyor- seyirciler için de…

Koku, Silinen Anılar: Şair Nihat Özdal ile Kokuların Şiiri, Şiirlerin Kokusu

Şair, sanatçı Nihat Özdal uzun süredir kokular üzerine çalışıyor ve yaratıcı işler ortaya çıkarıyor. Özdal ile 17 Aralık’a dek İzmir’de, Ayzeradant Galeri’de koklanabilecek (!) sergisi Koku, Silinen Anılar’ı konuştuk.