Sinema

Geniş Açı

İSTANBUL - Liszt Enstitüsü – Macar Kültür Merkezi İstanbul, 29 Nisan 2024–31 Ağustos 2024

43. İstanbul Film Festivali: Takip Listesine Alınması Gereken Filmler

43. İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan tarihleri arası N Kolay sponsorluğunda sinemaseverlerle buluşuyor.

MUBI İyi Sinemanın Peşinde

Türkiye’de bir süredir sessiz sedasız ama çok etkili bir devrim yaşanıyor. Sayıları son yıllarda bir hayli artan ama hepsi birbirinin taklidi sayılabilecek dijital platformlar arasında nitelikli filmler yayınlamasıyla öne çıkan ve sinefillere hitap eden MUBI, gitgide katlanan abone sayısıyla bir yıldız gibi parlıyor. MUBI’nin bu kimilerince beklenmedik başarısını, MUBI Türkiye’nin direktörü Cem Altınsaray’la konuştuk.

96. Oscar Ödülleri Sahiplerini Buldu

96. Oscar Ödülleri'nde gecenin yıldızı En İyi Film dahil 7 ödülle Oppenheimer oldu. Jimmy Kinnel'in sunuculuğunu yaptığı törende En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü Emma Stone, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü ise Cillian Murphy aldı.

SİYAD Ödülleri'ne 'Kuru Otlar Üstüne' damga vurdu

Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) yılın en iyilerini seçtiği 56. Türkiye Sineması Ödülleri’ne Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği “Kuru Otlar Üstüne” filmi damga vurdu. Geçen yıl Cannes’da Altın Palmiye için yarışan yapım, en iyi film, yönetmen, senaryo ödüllerinin de aralarında bulunduğu toplam dokuz ödülün sahibi oldu.

İstanbul Sinema Müzesi, “Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri”ne Aday Gösterildi

İstanbul’un kalbi Beyoğlu’nda, 200 yıla yaklaşan eşsiz barok mimarisiyle göze çarpan, Türkiye’nin en geniş kapsamlı, ilk sinema müzesi olan İstanbul Sinema Müzesi, Avrupa Konseyi'nin himayesinde Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından her yıl düzenlenen, en uzun soluklu ve prestijli müzecilik ödüllerinden "Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri"ne aday gösterildi.

74. Berlinale: Bir yanımız yarışma bir yanımız “kriz zamanları”

74. Berlinale iddialı yapımlar kadar protestolarla da gündemde. Festivali takip eden Uğurhan Topcuoğlu, atmosferi ve ödül tahminlerinde öne çıkan filmleri yazdı.

‘Gerçek ne? Kurmaca ne?’

Bir kitap hayatları altüst edebilir mi? Netflix'te gösterime giren KÜL’ü filmin yönetmeni Erdem Tepegöz ve senaristi Erdi Işık’la konuştuk. Filmde Funda Eryiğit, Alperen Duymaz ve Mehmet Günsür rol alıyor.

2024 Oscar adayları açıklandı

96. Oscar Ödülleri’nin adayları, Samuel Goldwyn Tiyatrosu'nda (Los Angeles), Zazie Beetz ve Jack Quaid tarafından gerçekleştirilen bir yayınla açıklandı. Yapımlar arasında En İyi Film, Yönetmen ve Uyarlama Senaryo dahil olmak üzere 13 dalda aday gösterilen Oppenheimer dikkat çekiyor. Ödül töreni 10 Mart'ta gerçekleşecek.

81. Altın Küre Ödülleri Sahiplerini Buldu

Her yıl sinema ve televizyon dünyasının yıldızlarına verilen Altın Küre (Golden Globe) Ödülleri bu yıl da sahiplerini buldu.

Martin Scorsese’nin Görkemli Sonbaharı: Letterboxd, TikTok, Marvel ve Dolunay Katilleri Üzerine

17 Kasım’da 81 yaşını deviren efsanevi yönetmen Martin Scorsese’nin 2023 sonbaharına görkemli bir şekilde gireceği, kızı Francesca’nın milyonlarca izlenen TikTok videolarında yıldızının parlamasından da belliydi.

İBB Beyoğlu Sineması gösterimlerine başladı

Beyoğlu Sineması bir yıl süren yenileme çalışmalarının ardından İBB Beyoğlu Sineması ismiyle yeniden açıldı.Sinema 2022’de mali sıkıntılar sebebiyle kapanma noktasına gelmiş ve işletmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınmıştı.

Kuru Otlar Üstüne Oscar yolcusu

76. Cannes Film Festivali’nde Merve Dizdar’ın En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü aldığı, usta yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi Kuru Otlar Üstüne, En İyi Uluslararası Film dalında Türkiye’nin Oscar adayı seçildi. Türkiye prömiyerini 30. Adana Altın Koza Film Festivali’nde yapan film 29 Eylül’de vizyona girdi.

Sinematek–Sinema Evi’nden anlamlı bir ilk restorasyon projesi

1965’te Onat Kutlar tarafından kurulan Türk Sinematek Derneği, kapatıldığı 12 Eylül dönemine kadar Türkiye’nin kültür sanat yaşamına sinema alanında önemli katkılar sundu. Şimdi Kadıköy Belediyesi, derneğin mirasını, günün şartlarına uygun biçimde yeniden canlandırmayı hedefliyor. Bu doğrultuda Jak Şalom öncülüğünde kurulan Sinematek-Sinema Evi’nin ilk restorasyon çalışması olan Hakkâri’de Bir Mevsim, ekimde sinemaseverlerle buluşacak.

Netflix’ten gençlere “Kısa Dizi Yazım Atölyesi”

‘Netflix Kısa Dizi Yazım Atölyesi’, tüm kontenjanını depremden olumsuz etkilenen öğrencilere ayırdı. Yerli ve yabancı eğitmenler eşliğinde bir yıl sürecek atölyeye katılan genç yetenekler, kendi projelerini geliştirerek Netflix Türkiye yetkililerine sunma fırsatını yakalayacaklar

Cem Yılmaz: “Ben Yapmazsam Kimse Bu Adamlarla İlgili Film Yapmaz!”

18 Eylül Pazartesi günü, Do Not Disturb film ekibiyle buluşmak üzere Fenerbahçe, Petek Pansiyon’daydım. Cem Yılmaz filmografisinde şimdiden bambaşka bir noktaya yerleşen yapımı, filmin başrol oyuncuları Cem Yılmaz, Ahsen Eroğlu, Celal Kadri Kınoğlu, Nilperi Şahinkaya, Özge Özberk ve Bülent Şakrak’la konuştuk. Sizi en az film kadar şaşırtıcı ve samimi bir sohbete davet ediyoruz. Buyurunuz…

Cannes’dan Venedik’e festivallerden ödülle dönenler ve Oscar adayı yapımlar ile Filmekimi programı

22. Filmekimi programı, Cannes’dan Venedik’e Locarno’dan Toronto’ya uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapmış ödüllü filmler ve Oscar adayı yapımlar ile dikkat çekiyor. 13-22 Ekim’de İstanbul’da, 20-22 Ekim’de İzmir’de gerçekleşecek Filmekimi’nin öne çıkan yapımlarını bir araya getirdik.

Selman Nacar imzalı 'Tereddüt Çizgisi' Zürih Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü'nü aldı

Dünya prömiyerini 80. Venedik Film Festivali’de yapan Selman Nacar’ın yeni filmi ‘Tereddüt Çizgisi’, dünyanın önde gelen festivallerinden Zürih Film Festivali’nin ana yarışma bölümünden En İyi Film ödülüyle döndü.

Star Wars Hayranları Galaksinin Fanları Sergisi Açıldı

Dünyanın en geniş kapsamlı Star Wars Koleksiyonu Galaksinin Fanları Sergisi, İstanbul Sinema Müzesi’nde kapılarını açtı. Serginin ön gösterimi ise iş ve sanat dünyasından isimlerin katılımıyla gerçekleşti.

Engelsiz Filmler Festivali’nin “Ulusal Uzun Film Yarışması”ndaki Filmler Açıklandı

Puruli Kültür Sanat’ın düzenlendiği Engelsiz Filmler Festivali, “Ulusal Uzun Film Yarışması”ndaki filmleri sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

7. Denizbank İlk Senaryo İlk Film Yarışması'nın Başvuruları Açıldı

DenizBank ve Türkiye Sinema Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) iş birliğiyle gerçekleştirilen “7. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması” için başvuru süreci başladı.

Evrensel Bilim Kurgu Ve Fantastik Film Festivali’nin Kapanış Töreninde Ödüller Sahiplerini Buldu

Yaratıcılığın bilim ve sanatla buluştuğu Türkiye’nin ilk Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin kapanış töreni, 29 Eylül akşamı AKM Yeşilçam Sineması’nda gerçekleşti.

30. Uluslararası Altın Koza Film Festivali: Samimiyet, dayanışma ve vefa

Adana’da bu eylül de gelenek değişmedi. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nin otuzuncusu, açık hava ve salonlardaki film gösterimleri, paneller, söyleşiler ve sergilerle, şehri sinemayla doldurdu. Yıllardır tamamı ücretsiz olan film gösterim ve etkinliklerinde bu kez tek bir film için istisna yapıldı.