Tasarım

Tasarımda Sürdürülebilirlik: 62. Milano Tasarım Haftası

Dünyanın en büyük ticaret fuarlarından biri olan Milano Tasarım Haftası, 15-21 Nisan tarihlerinde tasarım profesyonelleri ve meraklılarına kapılarını açtı.

Körfez’de Çağdaş Bir Vaha: Design Doha Bienali

Açılışını 24 Şubat’ta yapan tasarım bienali, Design Doha 1. Edisyonu’nda altı farklı sergiyle Levant, Körfez ve Kuzey Afrika bölgelerinden 100’den fazla tasarımcıyı bir araya getiriyor.

Nobu Londra'nın kurumsal pasta şefi Regis Cursan ile mutfakta yaratıcılığın arka planı

Robert de Niro ve Japon şef Nobu Matauhisa’nın ortaklığıyla tanınan dünyaca ünlü Japon restoranı Nobu, İstanbul adresinde kurumsal pasta şefi Regis Cursan’ı ağırladı. Otuz yılı aşkın pastacılık deneyimiyle farklı ülkelerin mutfak kültürlerine odaklanarak imza tarifler geliştiren şef Cursan’la mutfakta yaratıcılığın arka planını konuştuk.

Jennifer Lopez, Bad Bunny, Zendaya ve Chris Hemsworth 2024 Met Gala’ya başkanlık edecek

Met Gala’nın bu yılki teması "Zamanın Bahçesi". Etkinliğe her zamanki gibi Vogue Yayın Yönetmeni Anna Wintour başkanlık edecek. Jennifer Lopez, Bad Bunny, Zendaya ve Chris Hemsworth ise bu yılın eşbaşkanları olarak duyuruldu.

Gelenekten Geleceğe Bir Mirasın Hikâyesi: Golden Opulence

Beymen’in geçtiğimiz aylarda büyük ses getiren Golden Opulence sergisi, serginin küratörlüğünü üstlenen Laurence Benaïm’in kaleme aldığı, projenin ilham kaynaklarına ayna tutan aynı isimli koleksiyon kitabıyla ölümsüzleşti.

Design Miami’de FENDI’nin Perde Arkasına Yolculuk

1925’te Roma’da kurulan, dünyanın en çok tanınan lüks moda markalarından FENDI, 2008’den beri ortağı olduğu Design Miami’nin 6-10 Aralık tarihlerinde gerçekleşen 19. Edisyonu’nda, BLESS’in dokunuşlarıyla kalite, gelenek, tecrübe ve yaratıcılık macerasını sürdürdü.

Design Doha'nın ilk edisyonu, 24-28 Şubat 2024 tarihleri arasında başlayıp 5 Ağustos tarihine kadar devam edecek.

Katar Müzeleri tarafından bugün yapılan duyuruya göre Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine odaklanan bienalin Arap tasarım profesyonelleri için yeni bir platform olması amaçlanıyor.

Sevan Bıçakçı Design Miami 2023’e Katılıyor

Sevan Bıçakçı’nın mücevher tasarımlarıyla, Peter J. Cohen Koleksiyonu’ndan zamansız kadınları yansıtan özel bir fotoğraf seçkisi İlham Perileri / Muses sergisinde buluşuyor.

Geçmişin İhtişamlı Ganimetleri

Egzotik kültürümüzün önemli parçalarından biri olan geleneksel kıyafetler, değerli pek çok koleksiyonerin radarında. Beymen, sergi süresince koleksiyonerlerinin nadide parçalarından bir seçkiyi zengin renk seçenekleriyle meraklısına sunuyor.

Bir Cepkenin Gece Elbisesine Zarif Dönüşümü

Dilek Hanif cepken formunu, tafta ve tülle bir gece elbisesine dönüştürerek Golden Opulence sergisinin vitrinlerine taşıyor.

Referanslarını Sanattan Alan Elbise

Sanatın ifade etme teknikleri arasında yaratıcı fikirlerin gerçekleşmesi için kullanılan trompe l’œil (göz aldatımı), bugün moda tasarımında da sıklıkla kullanılıyor. Bir elbisenin keman olma yanılsaması her ne kadar sürrealist bir yaklaşımsa el dokumasıyla gösterişli ve çarpıcı bir kumaş desenine dönüşmesi de bir o kadar gerçek. Desenler, kalıplar, dokular, alacalı bulacalı renkler, birbirinden farklı motif ve kumaş görüntülerinin arkasında ciddi bir emek, zanaat ve düşünce gücü var.

Duyguların ve Seslerin Yazarı Laurence Benaïm

Görselin, biçimin, desenin ve rengin aşık attığı moda dünyasında, gördüklerini değil hissettiklerini yazmayı kendine misyon edinmiş, Fransa’nın saygın moda yazarı ve küratörlerinden Laurence Benaïm, Beymen’in 50. yıl projesinin yaratıcı değerlerinden biri. Editions Assouline Paris’in editörlerinden Benaïm, “eksiksiz bir form repertuvarı ve yaşayan bir ansiklopedi” şeklinde tanımladığı Golden Opulence kitabının yanı sıra eşzamanlı düzenlenen aynı isimli serginin de küratörlüğünü üstleniyor. İstanbul deneyimi süresince Türk kültürünün; misafirperverliğinin, lezzetlerinin ona hissettirdikleriniyse başka hiçbir duyguyla kıyaslayamayacağını söylüyor.

Beymen’in “Işıltı Miras”ı: Bir Sanat Eseri Olarak Mücevher

Mücevher, her kültürde ve tarihin her döneminde gücün, büyüklüğün, görkemin ve ihtişamın sembolü oldu. Tıpkı bir sanat eseri gibi el emeğiyle ilmik ilmik işlenen ve yaratılan bir aksesuvarın geçmişi insanlık tarihi kadar eskilere dayanıyor. Gerçekleştirdikleri tasarımlarla Türkiye’yi dünyada en iyi şekilde temsil eden, mücevherin kültürel mirası olmaya aday dört değerli isme, parçası oldukları Beymen’in 50. yıl kutlamalarını, lüks kavramını ve tasarımlarını sorduk. Aida Bergsen, Begüm Khan, Ece Şirin ve Sevan Bıçakçı, Golden Opulence’ın yazarı Laurence Benaïm’in satırlarına ithafen, “Işıltılı Miras”ı korumak ve geleceğe taşımak için var güçleriyle yaratmaya devam ediyorlar.

50 Yıl Aşkına Golden Opulence

Global lüks moda markalarının buluşma noktası Beymen, yarım asırlık varlığını, şanına yakışır bir sergiyle, adına tasarlanmış bir kitapla ve sonsuza kadar akıllarda kalacak bir belgeselle ölümsüzleştiriyor. Sergiye ve kitaba adını veren Golden Opulence, lüksün 500 yılına ithafen refahı, kültürel mirası, Doğu ve Batı’nın kesişimini ifade ediyor.

Yarım Asırlık Başarının Sırrı: Bir Markanın Arkasındakiler

Beymen’in yönetici kadrosundan Polat Uyal ve Elif Göktaş’la Golden Opulence sürecini, markanın konseptini, yarım asırlık başarısını ve lüks moda pazarındaki liderliğini konuştuk.

Lüksün 500 Yıllık Doneleriyle Beymen’in Gelecek Manifestosu

Tophane-i Amire’nin tarihî ve büyülü atmosferi, sanki kılık değiştirerek Beymen’in elegan ve yenilikçi ruhuna bürünürken, Golden Opulence gelecek ve geçmiş kesişimi konseptiyle kurgulanıyor.

Beymen’in Siluetleri

Golden Opulence’ın fütüristik kurgusu, logo ve kimliklerinden sıyrılan dünyaca ünlü moda markalarının ve tasarımcıların heykelimsi eserlerini ağırlıyor. Masalsı temalar eşliğinde, sanki kumaşlar vücut bularak siluet halinde diziyorlar.

Sanat mı tasarım mı? Art Week Tokyo savaş sonrası Japon sanatında zanaatın rolüne yeniden bakıyor

2-5 Kasım tarihleri arasında üçüncüsü gerçekleşen Art Week Tokyo, şehrin öne çıkan galeri ve müzelerini ağırladı. Fuarın küratörlü yeni satış platformu Art Week Tokyo Focus’un konuk küratörü Kenjiro Hosaka, The Art Newspaper okuyucuları için ilk edisyonda yer verdiği 100’den fazla eser arasından öne çıkan beş eseri anlattı.

Özgür Masur, Cumhuriyet'in 100. yılını Anatolia Koleksiyonuyla Kutluyor

Özgür Masur, Cumhuriyetimizin 100. yılında, 100 parçalık “Anatolia” koleksiyonu ile dünyanın en mistik topraklarını, Anadolu’nun eşsiz entelektüel mirasının mimarı kadınlardan ilham aldığı yeni koleksiyonu ile kutluyor.

Begüm Khan'ın son koleksiyonu 'Grandball' Avrupa'nın köklü balo geleneğinden ilham alıyor

Tasarımcının en büyük koleksiyonlarından biri olarak karşımıza çıkan Begüm’s Grandball, ihtişamı günlük hayata dahil ediyor.

Mimari ile Sanatın Kesişim Noktasında Yankılananlar

Çamlıca Kulesi ve Seul’deki Robot ve Yapay Zekâ Müzesi’yle tanınan Melike Altınışık Architects’in kurucusu mimar Melike Altınışık’la mimarlık ile sanat arasındaki geçirgenliği ve son projesini konuştuk.

Sanatçı Artem Martis, inşaat projelerinin cam atıklarını, sanat eserlerine dönüştürüyor.

Contemporary Istanbul’un 18. edisyonunda sergilenen “Phoenix Whisper” adlı çalışmasıyla Martis, cam ile ışığın dansı üzerinden atık materyalin ve geri dönüşümün sınırsız imkanlarını akla getirerek; sosyal farkındalığı artırmayı hedefledi.

“Açık Yapıt” Londra’da yeniden sahnede!

Bu yıl Londra’da, 20. edisyonunu kutlayacak London Design Festival, dünyanın önde gelen tasarım etkinliklerinden biri olarak birbirinden yaratıcı uluslararası tasarımcıları bir araya getirdi.

“Artkilim” sanatı Düsseldorf’ta

Anadolu’nun geleneksel kilim dokumacılığını güncel sanata uyarlayarak “artkilim” sanatının dünyadaki öncülerinden olan Belkıs Balpınar’ın Relative Points of View (Göreli Bakış Açıları) isimli kişisel sergisi Anna Laudel Düsseldorf’ta açıldı.

Doğa Bilimci Büyük Plinius’un Başyapıtından Esinlenen Bir Tasarım Festivali

Bu yılki adını doğa bilimci ve yazar Gaius Plinius Secundus’un (Büyük Plinius) Doğa Bilimi eserinden alan Como Gölü Tasarım Festivali (LCDF), 16-24 Eylül tarihleri arasında tasarım meraklılarıyla buluşuyor.