Sahneden

BİFO’nun Sezon Kapanış Konserinde Kadın Bestecilere Saygı

9 Mayıs’ta gerçekleşecek konser öncesinde şef Nisan Ak’la konuştuk.

On Günde Sahnelenen Bir Rock Müzikali

Yılın dikkat çeken prodüksiyonlarından biri olan rock müzikali Hamiyet, tiyatromuzda benzerlerine az rastlanır bir oyun. Gerçek bir hayat hikâyesinin üzerine inşa edilen oyunu, o hayat hikâyesinin tanığı olan Peyk’in kurucularından İrfan Alış’la konuştuk.

Dünya Tiyatrolar Günü Özel Gösterimlerle Kutlandı

27 Mart Dünya Tiyatro Günü, tüm Türkiye’de konservatuarların, özel tiyatroların, şehir ve devlet tiyatrolarının etkinlik ve gösterimleriyle kutlandı. Zorlu PSM, DasDas, Moda Sahnesi, BOA Sahne ve pek çok özel tiyatro sahnesinde özel gösterimler gerçekleşirken Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen tüm oyunlar bu güne özel olarak ücretsizdi.

Pera 77 : İstanbul’un En Yeni Caz Kulübü

The Marmara Pera, geçtiğimiz sonbahardan bu yana İstanbul’un en yeni caz kulübüne ev sahipliği yapıyor. İkonik otelin giriş katında yer alan Pera 77, haftanın dört günü caz ruhunu sahneye taşıyor.

Mesut Arslan: ‘Kendimi rüyalarımda, rüyalarımı sahnede, sahneyi dünyada arıyorum.’

Mesut Arslan, sahneyi ortadan kaldıran, seyirciyi oyuna çeken bir tiyatro yönetmeni. Belçika’da yaşayan Arslan ile Türkiye’de sahnelediği son oyunu Gilgamesh/Gılgamış’ı; Doğu’da, Batı’da ve Orta Batı olarak tanımladığı Türkiye’de tiyatroyu konuştuk.

Modern İstanbul Müziğinde Yeni Bir Pencere: Khundaray Ensemble

İlk performanslarını Contemporary Istanbul’un açılış gecesinde “Nova Roma” parçasıyla sergileyen Khundaray Ensemble, İstanbul’dan dünyaya, müzikten diğer sanat disiplinlerine açılan bir yolculuğa çıkıyor. İkili, yolun başında hikâyelerini Yekta Kopan’a anlattı.

Bir Pandemi Gecesinden 2024 Grammy Ödülleri’ne

2024 Grammy Ödülleri adayları aralık ayında açıklandı. SZA, Phoebe Bridgers, Jack Antonoff, Billie Eilish ve Taylor Swift gibi isimler rekor adaylıklarla yine gündeme otururken, “En İyi Düzenleme, Enstrümantal veya A Cappella” kategorisinde yılın en çok dikkat çeken parçalarından biri var – Tim Burton’ın Wednesday dizisinde çalınan “Paint It Black”. Wednesday Netflix’in en çok konuşulan dizilerinden oldu; The Rolling Stones parçasının, Addams Ailesi’nin en sevilen karakterlerinden Wednesday’in çaldığı çello düzenlemesi ise dinlenme rekorları kırdı. “Paint It Black” düzenlemesi için Grammy’ye aday gösterilen isimler Chris Bacon, Esin Aydıngöz ve Alana Da Fonseca. Los Angeles’ta yaşayan ama projeye pandemi döneminde İstanbul’da kalırken dahil olan besteci, orkestra şefi ve piyanist Aydıngöz’le konuştuk.

Ocak-Şubat Sayısında "Sahneden" Haberler

Alman müzikolog  Dr. Ernst Praetorius’un dört yıl önce Ankara Devlet Konservatuvarı (ADK) Kütüphanesi’nde sarı bir zarfın içinde tesadüfen bulunan 1941-Ankara senfonisi ilk kez seslendirildi. Piyanist Büşra Kayıkçı’nın, ilk albümü Eskizler’in devamı niteliğindeki ikinci albümü Places yayınlandı. Detayları sizler için bir araya getirdik.

Aydın Gün Teşvik Ödülü’nün 2023 Yılı Sahibi Keman Sanatçısı Ilgın Top Oldu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından her yıl, klasik müzik alanında gelecek vadeden 30 yaşın altındaki bir genç müzisyene destek sağlayan Aydın Gün Teşvik Ödülü’nün 2023 yılı sahibi, 23 yaşındaki keman sanatçısı Ilgın Top oldu.

Pina Bausch’un Hayata Dansla Tutunan Ruhları

27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim’de Pina Bausch’un Café Müller’iyle açılış yaptı. Pina Bausch’un sanatında bir kırılma noktası sayılan eser, ilk sahnelenmesinden bu yana 45 yıl geçmesine rağmen güncelliğini yitirmiyor.

Bir Performans Sanatı Olarak Roman

"yüz yıllık SÖZ" performansı, Cumhuriyet tarihine edebiyatın penceresinden bakarken geleceğe dair umutları, romanlarla benzersiz bir deneyim yaşayan gençlerin zihinlerinde yeşertmeyi amaçlıyor bir anlamda.

Terzopoulos’tan İO: Bu Coğrafyanın Bir Sesi Var...

Mitlerden bildiğimiz, tanrılar tanrısı ona aşık oldu diye, ömür boyu kaçmak, saklanmak, çocuklarını gizlice büyütmek zorunda kalan o kadın İO... Belki batı uygarlığının yarattığı ilk göçmen... Hem içinde yaşadığı dünyadan, hem de mahkum edildiği gerçeklikten kaçmaya çalışır İO...

12. Yeni Metin Tiyatro Festivali başlıyor

Yeni Metin Tiyatro Festivali, GalataPerform tarafından bu yıl 24 Kasım – 4 Aralık tarihleri arasında 12. kez gerçekleştiriliyor. Festival kapsamında yurt dışından gelen yazar ve yönetmenler tarafından ücretsiz atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.

Meditatif yorumuyla tanınan Jonah Yano İstanbul’daydı

İsmini Japonya doğumlu, Toronto merkezli müzisyen Jonah Yano’dan alan müzik grubu Jonah Yano, 15 Kasım akşamı PSM Loves2Gather kapsamında, %100 Studio’da sahne alarak ilk Türkiye konserini gerçekleştirdi. The Art Newspaper Türkiye ekibinden Pırıl Arkan hafızalara kazınan akşamı yazdı.

Marina Abramović ile ‘Maria Callas'ın 7 Ölümü’ Üzerine : Bu operayı 103 yaşıma kadar rahatlıkla sahneleyebilirim

Marina Abramović opera sahnesini dayanıklılık testine dönüştürebilecek yegane isimlerden. Sadece kendisi için değil -76 yaşındaki performans sanatçısı 90 dakikalık performansın bir saatini yatakta hareketsizce uzanarak geçiriyor- seyirciler için de…

New York'un performans sanatı bienali, kavramsal sanatın doruk noktasına odaklanarak geri dönüyor

Performa 2023 Bienali, 40 çağdaş sanatçının eserleri üzerinden 1960'lı ve 1970'li yılların kavramsal sanatını başlangıç noktası olarak alıyor. Bienal, onuncu edisyonunda disiplinler arası canlı performansı merkez alıyor ve 40 uluslararası sanatçının New York kentinin farklı yerlerindeki çalışmalarını, güçlü kavramsal boyutu olan projelere ağırlık vererek sunuyor.

Grammy ödüllü caz efsanesi Marcus Miller’dan Miles Davis dolu bir gece

Yarım yüzyıllık kariyerine iki Grammy dahil olmak üzere birçok ödül ve başarı sığdıran dünyaca ünlü caz basçısı, multi-enstrümantalist Marcus Miller altı yıllık aradan sonra ekim ayının son akşamı Volkswagen Arena’da sahne aldı. The Art Newspaper Türkiye ekibinden Pırıl Arkan konser izlenimlerini yazdı.

Tekfen Filarmoni İstiklal Marşı'nın bilinmeyen hikayesini anlatacak

Milli duygularımızın en güzel ifadesini yansıtan İstiklal Marşı’mızın Bilinmeyen Hikayesi, Tekfen Filarmoni’nin İstanbul ve Ankara’da vereceği 100. Yıl Konseri ile sanatseverlerle buluşacak. Mehmet Akif Ersoy’un eşsiz güftesine beste olarak eşlik etmek için 1921’de yarışan 100’den fazla eserin 11’inin tekrar hayat bulacağı muhteşem konser dinleyicileri, Kurtuluş Savaşı dönemini yansıtan atmosferiyle 100 yıl öncesine götürecek.

Cumhuriyet Bayramı’na Özel Üç Gösteriyle “1923” Sahnede!

Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak hazırlanan, 25. Afife Tiyatro Ödülleri’nde Haldun Dormen Özel Ödülü’ne layık görülen dev prodüksiyon 1923 Zorlu PSM’de tiyatroseverlerle buluşmaya devam ediyor. Dans koreografileri, canlı orkestra kullanımı dönem kostümleri ile Cumhuriyet coşkusunu yaşatan 1923 müzikali, Cumhuriyet Bayramı’na özel ekim ayındaki iki gösterimine gösterilen yoğun ilgi sonrasında 28 Ekim tarihinde matine seansını duyurdu.

İstanbul Tiyatro Festivali Bu Sene Yüzünü Umuda Dönüyor

27. İstanbul Tiyatro Festivali açılışını bugün, dans tiyatrosu denince akla ilk gelen isim olan Pina Bausch’un başyapıtı Café Müller’le yapıyor. Bu sene ağırlıklı olarak Beyoğlu’ndaki oyunlarıyla heyecan uyandıran festival kapsamında 11 yerli, 9 uluslararası yapım 25 Kasım'a dek izleyiciyle buluşacak.

8 ülkeden 10 oyunla 25. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali

Bu yıl 25. kez düzenlenecek Uluslararası İstanbul Kukla Festivali İstanbul’da farklı bir tiyatro rüzgarı estirmeye hazırlanıyor.