Kitap

1960’ların Londra’sında Çığır Açan Bir Sanatçı: Pauline Boty

Pop art’ın öncülerinden Boty, erkeklerin söz sahibi olduğu bir dünyada yeteneği ve cazibesiyle kendine bir yer edindi. Genç yaşta ölen sanatçının mirası şimdilerde yeniden büyüteç altında.

Çiler İlhan’la Göç, Aidiyet ve Umut Üzerine

Yaşamını Hollanda’da sürdüren Çiler İlhan’ın son romanı Hayattayız Madem kuşaklar, ülkeler arası çarpıcı göç kesişimleriyle buluşturuyor okuyucuyu... İlhan’la Duygu Asena Roman Ödülü adayları arasında bulunan romanını, göçmenliği, ırkçılığı ve buna karşın umutla var olan dayanışmayı konuştuk.

"Şiir Çevirisi Dünyanın Hem En Hızlı Terapisi Hem de En Hızlı Dostluk Kurma Yöntemi"

Şiirleriyle dünyanın dört bir yanına ulaşan ve 2017’den bu yana düzenledikleri Çevrimdışı İstanbul Uluslararası Şiir Festivali'yle "dünyanın şiiri"ni İstanbul’a taşımayı başaran şairler Gökçenur Ç., Efe Duyan ve Selahattin Yolgiden'le 21 Mart Dünya Şiir Günü’ne özel bir sohbet gerçekleştirdik.

Alman Edebiyatında Göç Hikâyeleri ve Bugünün Kültürel Etkileşimi

Türkiye ile Almanya arasında imzalanan Dostluk Antlaşması'nın 100. yılında, Türkiye kökenli ve Alman topluluklar arasındaki kültürel etkileşim çeşitliliği kutlamak için Köln’de düzenlenen edebiyat festivali lit.pop, İstanbul ve Berlin’i bir araya getirerek göç hikâyelerini ve günümüzdeki kültürel dinamikleri edebiyatın gözüyle inceliyor. lit.pop’a katılan istanbulberlin ekibi, The Art Newspaper Türkiye için festival izlenimlerini yazdı.

Sevinçli Bir Arşiv

Işıl Çokuğraş ve C. İrem Gençer’in Doğan Apartmanı’nın çatı katında duran belgelerde yaptıkları kazı sonucu ortaya çıkardıkları Mualla Eyüboğlu arşivi, mimar kadınların Cumhuriyet sahnesindeki rollerini görünürleştiren çalışmalara önemli bir katkı sağlıyor.

Gelenekten Geleceğe Bir Mirasın Hikâyesi: Golden Opulence

Beymen’in geçtiğimiz aylarda büyük ses getiren Golden Opulence sergisi, serginin küratörlüğünü üstlenen Laurence Benaïm’in kaleme aldığı, projenin ilham kaynaklarına ayna tutan aynı isimli koleksiyon kitabıyla ölümsüzleşti.

Modern Mimarinin Kitle İletişim Aracı Olarak İnşası

Mimarlık tarihçisi, teorisyeni ve küratör Beatriz Colomina, Mahremiyet ve Kamusallık: Kitle İletişim Aracı Olarak Modern Mimari kitabında mimariyle ilgili kanonik olmayan bir yeniden okuma deneyimi sunuyor.

“Gündüz”ün İsyanı: Caravaggio

2008 yılıydı. Türkiye Sen Kimsin? yeni yayımlanmıştı. Gümüşsuyu’ndaki evine ilk gidişimdi. Söyleşiden sonra foto-muhabir arkadaşım, yazar portresi için deklanşöre basarken salondaki divana şöyle bir kıvrılmıştım. Beş-on dakika kestirmiştim, sahiden uyumuştum! Ve bu, hiçbirimize tuhaf gelmemişti.

Tek Bedende Çokluğun İmkânları

Etel Adnan’ın, Filistin direnişine destek veren Lübnanlı Hıristiyan bir kadının gerçek hikâyesini anlattığı Sitt Marie-Rose romanı, iyi-kötü ve biz-onlar gibi konuları ele alışıyla özellikle bugün ayrı bir anlam kazanıyor.

Suzanne Mallouk’un Aynasından Basquiat ve 80’lerin New York’u

Dul Bayan Basquiat, şair ve psikiyatr Suzanne Mallouk’un henüz çok gençken Kanada’daki evini terk edip yerleştiği New York’taki yaşamını, Jean-Michel Basquiat’yla yaşadığı bir aşkın izleğinde aktaran bir biyografik anlatı.