Sanat 3.0

Süreç Üzerine: Refik Anadol Yapay Zekâ Sanatının Yaratım Sürecini Göstererek Gizemini Açıklamaya Çalışıyor

Medya sanatçısının Londra, Serpentine Galleries’teki “Echoes of the Earth: Living Archive” (Dünyanın Yankıları: Yaşayan Arşiv) sergisi, ham veri kaynaklarını ve Anadol’un yapay zekâyla yarattığı Large Nature Model’in (Büyük Doğa Modeli) tasarımını radikal şekilde açıklıyor.

Sanat Dünyası Sanal Gerçeklik Cennetinin Peşinde

Facebook Mart 2014’te Oculus VR’ı satın alarak genişletilmiş gerçeklik alanında yeni bir çağ başlattı. Apple Vision Pro’nun bu teknolojiyi sanatsal deneyimden geniş çaplı kullanıma taşıyıp taşımayacağıysa merak konusu.

Jeff Koons'un 125 heykelini taşıyan SpaceX Ay aracı güç kaybediyor

100'den fazla Jeff Koons heykelini uzaya taşıyan Ay aracı Nova-C'nin (Odysseus), başarısız bir inişin ardından uçuş kontrol mühendisleriyle iletişimini kaybetmesi gündemde.

Harold Cohen’in Yapay Zekayla Üretilen İşleri Jeneratif Sanatı Tekrar Gündeme Taşıyor

Whitney Amerikan Sanatı Müzesi, merhum sanat ve teknoloji mucidinin ileri görüşlü "AARON" serisini ön plana çıkarıyor.

'Gençlere Alan Açık: Medya Sanatı Yarışması' Başvuruları Bekliyor

İBB Kültür AŞ, genç sanatçılara kendilerini ifade edebilecekleri alan yaratma hedefiyle başlattığı yarışmaların ikincisini medya sanatı alanında düzenliyor. Türkiye genelinde gençlerin özgün eserleriyle katılabileceği Gençlere Alan Açık: Medya Sanatı Yarışması’na başvurular 26 Şubat 2024 tarihine kadar devam edecek.

Jeff Koons’un Ay’a Heykel Gönderme Planı Nihayet Hayata Geçiyor

Jeff Koons, Elon Musk'ın SpaceX şirketi tarafından üretilen bir roketle bu hafta Ay'a 125 heykel gönderecek. Leonardo ve Kleopatra'dan ilham alan eserler, ilk kez iki yıl önce duyurulmuştu.

“Face Time”: Sanat Dünyası Apple Vision Pro’yla Çalışmaya Hazırlanıyor

Karma gerçeklik gözlüğünün çarpıcı bir görsel kalitesi var. Peki tanesi 3.500 dolardan satışa çıkan gözlük, küratörlerin galeri ve müze sergilerini dünyadan herkesin gerçekçi bir şekilde deneyimleyebilme hayallerini gerçekleştirebilecek mi? Refik Anadol ve Igal Nassima’yla konuştuk.

Artırılmış Gerçeklikle Kamusal Alanda Sanat

Dijital sanat platformu Kinfolk, şehrin belirli yerlerinde uygulamalarını kullanarak görüntülenebilecek, dört sanatçılı bir sergi başlattı. Proje kapsamında Pamela Council, Derrick Adams, Tourmaline ve Hank Willis Thomas 'ın yeni yarattığı artırılmış gerçeklik (AG) anıtları kamusal alanlara yerleşiyor.

Bir sosyal medya yöneticisinden sanat dünyası için 2024 yılı TikTok öngörüleri

TikTok'ta sadece aptalca videolar olduğunu mu düşünüyorsunuz? Tekrar düşünün - platform artık ciddi anlamda faydalı özelliklere ve içeriğe sahip. Peki TikTok'ta sanat dünyası için ne gibi beklentiler var?

AI'dan Z'ye: 2023’ün Sanat 3.0 Alfabesi

Yapay zeka, blok zincir sözleşmeleri, stadyum boyutunda videolar, NFT'ler ve sosyal medya gelişmeleriyle dolu bir yıl için özetimiz…

Dijital Teknolojiler İade Konusundaki Tartışmaların Çözümüne Yardımcı Olabilir mi?

Birçok kişi, YZ ve NFT’lerden 3D tarama teknolojisine kadar uzanan yeni uygulamaların, eserlerin ait oldukları topluluklara iadesinde oyunun kurallarını değiştireceğine inanıyor. Avukatlarsa bu teknolojilerin süreci zorlaştırabileceğini söylüyor.

.art ve WEB 3.0 çağında sanatçıların dijital kimliği

‘.art’ dünyada sanatla özdeşleşen tek alan adı… Türkiye’de kurumlardan Odunpazarı Modern Müze, sanatçılardan Ozan Türkkan ve Vuslat’ın da kullandığı alan adını kurucusu Ulvi Kasimov’la konuştuk. 2020 yılında ‘Observer Arts Power 50’ listesine seçilen ve dolayısıyla ‘Sanat Dünyasının En Güçlü 50 İsminden Biri’ ünvanını taşıyan Kasimov, The Art Newspaper Türkiye okuyucuları için .art’ın kuruluş öyküsünü ve ‘WEB 3.0’ çağında sanatçıların dijital kimliğine dair vizyonunu paylaştı.

Işığın Mimarları: Sanatçının Emrindeki Teknoloji

Londra ve Amsterdam’daki sergiler ve Christopher Wren’in ölümünün 300. yılı dolayısıyla yapılan yeni eserler, aydınlatma donanımındaki seçenek krizine rağmen sanatçıların konsepti ön planda tuttuğunu ortaya koyuyor.

Sanatçıların Yapay Zeka Görsel Üreticilerine Karşı Açtığı Telif Hakkı Davası Reddedildi

Kaliforniya’da bir federal yargıç, sene başında yapay zeka (AI) görsel üreticilerini telif hakkı ihlaliyle suçlayan sanatçılar tarafından açılan bir davadaki iddiaların çoğunu reddetti. Karar, dönüm noktası niteliğindeki davada, davacılar için ileriye dönük yolu karmaşıklaştırdı. Sanatçılar, hukuki mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Sanat Eserlerinin Yaratıcılarını Bulmak: Yapay Zekâ Araçları Ne Kadar Faydalı Olabilir?

Uzmanlar ve uygulamaların yaratıcıları bir konuda hemfikir: Yapay zekâ odaklı uygulamalar, bir resmin kime ait olduğunu değerlendirmek konusunda insan gözünün ve uzmanlığının yerini tutmasa da tamamlayıcı olabilir.

Müzeyyen Senar New York'ta Times Square’de

Müzik platformu Spotify, müzikte cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için tasarladığı girişimi EQUAL’ın Türkiye Ekim ayı elçisinin “Cumhuriyet’in Divası” olarak anılan Müzeyyen Senar olduğunu duyurmuştu. Platform Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamaları çerçevesinde Müzeyyen Senar’ı New York'ta Times Square’a taşıdı.

Türkiye’nin mutfak ve kültür mirasından seçkiler dijital olarak tüm dünyada erişime açılıyor

“Türkiye’nin Hazineleri” dijital koleksiyonu, Cumhuriyetin 100. yılı vesilesiyle T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın sağladığı içeriklerle Google Arts & Culture Platformu’nda yayınlandı. Koleksiyonda 70’den fazla hikaye, 10 videodan oluşan belgesel ve 17 adet “Street View” çekimi yer alıyor.

Selçuk Artut’un “Yaratıcı Kodlama ile Geometrik Desenler” adlı yeni kitabı Gate 27’de gerçekleşen söyleşi kapsamında sanatseverlerle buluştu

Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi, sanatçı ve müzisyen Selçuk Artut, yaratıcı kodlama üzerine olan çalışmalarını aktardığı yeni kitabının tanıtımını Gate 27’de gerçekleşen söyleşiyle sanatseverlere tanıttı.

Cecilia Bengolea: Çalışmalarımı yaşayan varlıklar olarak düşünmeyi seviyorum

Performans, video, heykel gibi çeşitli medyalarda üretim yapan Arjantinli sanatçı Cecilia Bengolea LG OLED ART işbirliğiyle 'Animations in Water' sergisini Contemporary Istanbul'da sanatseverler ile buluşturdu. Sanatçıyla üretim sürecini konuştuk.

MOMA, Refik Anadol’un eserini kalıcı koleksiyonuna ekledi

Refik Anadol'un geçtiğimiz yılın sonlarından bu yana New York, The Museum of Modern Art'ta ( MOMA) sergilenen ‘Unsupervised-Machine Hallucinations’ adlı eseri müzenin kalıcı koleksiyonuna dahil edildi.

Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri 2024: Yeni Başkan, Jüri Üyeleri ve Gelecek Sergi Tarihleri Açıklandı

Dünya Fotoğraf Organizasyonu, Bağımsız Küratör ve Fotoğraf Danışmanı Monica Allende'yi Profesyonel Yarışma jürisinin yeni başkanı olarak duyurdu. Ayrıca Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri 2024'ün jüri heyetini ve Londra'da gerçekleşecek olan Somerset House sergisinin tarihleri de 19 Nisan - 6 Mayıs 2024 olarak belirlendi.

Aydabir’in Eylül Buluşmasında "Tasarım ve Dijital Dönüşüm" Konuşuldu

Bien ana sponsorluğunda, İDEALİST İç Mimarlık Derneği tarafından organize edilen söyleşi serisi "Aydabir"in on beşincisi "Tasarım ve Dijital Dönüşüm" temasıyla gerçekleştirildi.

Yeni Artırılmış Gerçeklik Uygulaması Metropolitan Müzesi’ndeki Nesneleri Dijital Oyun Aksesuvarlarına Dönüştürüyor

Verizon’la ortaklaşa hazırlanan Replica adlı uygulama, ziyaretçilerin müze koleksiyonundaki eserleri popüler oyun platformu Roblox’a yerleştirmelerine olanak tanıyor.

Risk Sermayesi ve Teknoloji Endüstrisinin Finansman Yöntemleri Sanat Dünyasına Geliyor

Sanatın nasıl ve neden finanse edildiği konusu her zamankinden daha fazla çeşitlilik gösteriyor, Silikon Vadisi modelleri kapınıza geldi.

Leonardo'nun 450 milyon dolarlık eseri Salvator Mundi NFT olarak geri dönüyor

Dünyanın en pahalı tablosu, NFT’ye dönüştürülmeye hazırlanıyor. Leonardo da Vinci'ye atfedilen Salvator Mundi,2017'de Christie's New York'ta açık artırmada bugüne dek ödenen en yüksek fiyat olan 450.3 milyon dolar karşılığında satılmıştı.

Teknoloji Çıktı Mertlik Bozuldu mu?

Sanat elden gidiyor! Müzik de elden gidiyor. Belki gitti bile. Farkında değiliz. O da elden gidiyor, bu da elden gidiyor. Sanatın sonu geldi. Hatta dünyanın sonu geldi! Nerede o eski bayramlar, müzikler, okullar, eğitimler, sanatlar… “Nerede o eski” kalıbı dönemin alışkanlıklarını, yeni dönemlere uyduramayanların, konfor zonlarına sığdırabildikleri kadarıyla konuları anlamlandırdıkları bir döngü.

Yarının Müzesi: Çok-Frekanslı Bir Müze

Geleceğin müzesi fikri revaçta. The Future of the Museum, Museum of the Future… Bugün müze kurumunun yeniden tasarımına duyulan ihtiyaç üzerine düşünmek için pek çok yayın, buluşma ve olanak mevcut.