Kültürel Miras ve Müzeler

İsrail'in El Şifa Hastanesine Düzenlediği Baskında Gazze'deki Sanat Merkezi Yıkıldı

Yaklaşık 20.000 esere ev sahipliği yapan Shababeek Çağdaş Sanat Merkezi, hastane kompleksi ve çevresine yönelik iki hafta süren saldırı sırasında vuruldu.

Antik Bronz Büst Getty Müzesi Tarafından Türkiye’ye İade Ediliyor

Türkiye’nin geri istemesinin üzerinden on yıldan fazla bir süre geçtikten sonra, heykel nihayet iade edilecek.

Müzelerin 23 Nisan Ajandasında Çocuklara Özel Neler Var?

Sanat müzelerinin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda çocuklara özel hazırladığı etkinlik ve atölyeleri sizler için derledik.

Tazmanya Mahkemesi Kadınlara Özel Sanat Enstalasyonunun “Ayrımcı” Olduğu Kararına Vardı

Kirsha Kaechele'nin Eski ve Yeni Sanat Müzesi'ndeki “Ladies Lounge”ı (Kadınlar Salonu) 28 gün içinde erkekleri kabul etmek zorunda.

Duvardaki Japon İzleri

Biri Osmanlı diğeri Cumhuriyet dönemine ait, üstünde Japon kültürü ile sanatının etkileri görülen iki duvar resmi, Türkiye-Japonya ilişkilerinin 100. yılında ülkeler arasındaki kültürel bağa dair ipuçları taşıyor.

JR, Son Optik İllüzyonunda Milano’nun Merkezi Tren İstasyonuna Tünel Açıyor

Sokak sanatçısının yeni kamusal sanat işi Milano Tasarım Haftası’na denk geliyor.

AfricaMuseum Koleksiyonlarını Yeniden Tasarlıyor

Sömürgeci kökenleriyle yüzleşen Tervueren’deki Orta Afrika Kraliyet Müzesi, koleksiyonundaki 60 kadar sorunlu eseri ayrıntılarıyla açıklayıp yeniden değerlendiriyor.

Fincandan Tuvale: Çikolata, Kahve, Çay

15. yüzyılın sonundaki coğrafi keşifler yeni ticaret yollarının açılmasına, Avrupa’nın günlük tüketim alışkanlıklarının değişmesine ve bazı yiyecek-içeceklerin adeta moda haline gelmesine vesile oldu. Bu tarihsel sürece çikolata, kahve ve çay resimleriyle bakıyoruz.

İKSV ve Mercedes-Benz Türk İşbirliğiyle Deprem Bölgesindeki Sanatçılara Açık Çağrı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Mercedes-Benz Türk’ün başlattığı SaDe (Sanatçı Destek Fonu) başvuruları 10 Mayıs 2024, saat 17.00’ye kadar Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen genç sanatçılara açık olacak.

UNESCO Dünya Miras Listesi: Dünyanın Mirasıysa Senin Yadigârındır

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan yapılar ve doğal alanlar, insanlığın ortak kültürel ve doğal mirasını temsil ediyor. Bu ortak miras, kültürler arası anlayışı ve koruma bilincini güçlendirerek insanlığın ortak geleceğine ışık tutuyor.

Mağara Sanatı Tarihi Baştan Yazıyor

Yapılan son çalışma, insanların Porto Riko’daki takımadalarda geçmişte düşünüldüğünden binlerce yıl önce yaşayıp sanat yaptığını ortaya koydu.

Dünyadan Kısa Haberler | Nisan 2024

UNESCO'nun Ukrayna'nın kültür sektörü raporu, Filistin Müzesi, NFT ve yapay zeka, Venedik Bienali, Contemporary İstanbul Vakfı sergisi, Suudi Arabistan'nın kültürel atılımları ve Güney Amerika'daki Patagonya resimlerine dair haberleri sizler için derledik.

Müzeler Whitney Bienali Gibi Etkinlikler İçin Sanatçılara Ne Kadar Ödeme Yapmalı?

Grup sergileri için katılımcıları tazmin etmek, kurumların sağladığı ücret gibi önemli ancak tabu bir konu.

Richard Serra, Cüretkâr Çelik Heykellerinin Yaratıcısı, 85 Yaşında Vefat Etti

Amerikalı heykeltıraş Venedik Bienali’nde Altın Aslan Ödülü’nü almıştı.

Metropolitan Sanat Müzesi Çalışanları Açık Mektuplarında Kuruma “Filistinlileri Savunma” Çağrısında Bulundu

Müze direktörü ve icra kurulu başkanı Max Hollein’a iletilen mektup 150’den fazla çalışan tarafından imzalandı.

İstanbul Modern ve Bosch Ev Aletleri İşbirliğiyle Düzenlenen Özel Proje: “Bir Hayalin İzinde”

Sanat eğitiminde toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek amacıyla bir araya gelen İstanbul Modern ve Bosch Ev Aletleri, genç kızların yetenek, sanatsal ifade ve bakış açılarını geliştirecekleri “Bir Hayalin İzinde” projesini başlatıyor.

Karayip Açıklarında Paylaşılamayan Define

Herkesin gözü 300 yıldır Karayip Denizi’nde sular altında duran, altın, gümüş ve zümrüt dolu San José gemisinin enkazında. Peki bunun arkeolojik maliyeti ne olacak?

Resimden Performansa Sanatta Ekmek

Tarımı yapılan ilk ürünlerden buğday kadar eski bir tarihi olan ekmek, antik dönemden itibaren sayısız kez sanatın konusu oldu. Yemekle ilişki kuran çağdaş sanat örneklerinde de sanatçılar ekmeği kullanmaya devam ediyor.

Küçük Adımlar, Büyük Çatlaklar

İşlerinde iklim krizi, kimlik ve beden politikaları gibi hem yerel hem uluslararası olan konuları irdeleyen Ateş Alpar’la kamusal alanda performans üretmenin nedeni ve nasılı üzerine.

Mimarlık Tarihyazımında Alternatif Bir Anlatı Türü: Grafik Roman

Doğaüstü güç hikâyeleri sınırını aşarak gündelik hayat ve sözlü tarih gibi konulara da temas eden grafik roman türü, mimarlık tarihi anlatılarında da önem kazanmaya başladı. Bunun önemli bir örneği olan Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı projesi, modern Türkiye’nin inşa edilmesinde öncü mimarlar ve yapıların hikâyelerine odaklanıyor.

Dönüşüm ve Yeniliğin Peşinde: DOLAPDERE VE PİYALEPAŞA

Galeri Rotası’nın ikincisinde, bir yandan tüm disiplinlere kucak açan çağdaş sanat galerilerinin izini sürerken bir yandan da dönüşen ve yeni olanın izinden kaçınılmaz olarak yürüyoruz.

Sanat Ekonomisinde Kadın Emeği ya da Feminist Bir Müzecilik Mümkün mü?

Dünyada ve Türkiye’de kültürel mirasın ve müze uygulamalarının nasıl daha adil ve kapsayıcı şekilde ele alınabileceği konusunda düşünmeyi amaçladığımız yazı dizimizin ikinci yazısında, müzecilik politikalarını toplumsal cinsiyet bağlamında tartışmak istiyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, sanatçı kadınların müzelerde kendilerine yer bulma aşamasındaki hâlâ devam eden zorlu mücadelesine odaklanıyoruz. İlk yazıda “Müzeleri dekolonize etmek mümkün mü?” diye sormuştuk; bu kez ilk olarak “Sanat ekonomisinde kadının emeği karşılığını buluyor mu?” diye soruyor ve perspektifimizi müzecilik politikaları ekseninde geliştirerek ekliyoruz: “Feminist bir müzecilik mümkün mü?”

Sanat Tarihinde Kadınlar: Bir Görünürlük Yolculuğu

Bahar Malik sanat tarihinde genelde yok sayılan ve eğitimden betimleyecekleri konuya kadar sürekli kısıtlanan kadınların, 19. yüzyıl öncesinden günümüze uzayan görünürlük yolculuğunu anlatıyor.

Tracey Emin: Zamanın Dışında

Günümüzden kadim arkeolojik kalıntıların sonsuzlukta kucaklaşan sevgililerine bir çırpıda uzanabilen, 40 yıla dayanan kariyerinde özgün yaratımından ödün vermeyen Tracey Emin’in sanatı ve sanatçılığı, bedeni ve kadınlığı üzerine.

İstanbul Sinema Müzesi, “Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri”ne Aday Gösterildi

İstanbul’un kalbi Beyoğlu’nda, 200 yıla yaklaşan eşsiz barok mimarisiyle göze çarpan, Türkiye’nin en geniş kapsamlı, ilk sinema müzesi olan İstanbul Sinema Müzesi, Avrupa Konseyi'nin himayesinde Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından her yıl düzenlenen, en uzun soluklu ve prestijli müzecilik ödüllerinden "Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri"ne aday gösterildi.

İstanbul Modern Kültürel Mimari Kategorisinde “Yılın Binası” Ödülünü Kazandı

İstanbul Modern dünyanın önde gelen mimarlık platformlarından ArchDaily’nin kültürel mimari kategorisinde “Yılın Binası” ödülüne layık görüldü. ArchDaily tarafından 15 kategoride verilen ödüller, aday olan projelerin barındırdığı niteliklere ve bulundukları konumdaki topluluğa nasıl yarar sağladığına göre platformun okuyucuları tarafından belirleniyor.

Kültürel Miras ve Çağdaş Kent Estetiği Uygulamalarıyla İBB Miras

2019’da kurulan İBB Miras sadece koruma ve restorasyon uygulamalarıyla değil, kamusal kültür-sanat alanındaki kapsamlı çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve Kültür Varlıkları Dairesi Başkanı Oktay Özel, Artİstanbul Feshane ve diğer projeleri anlatıyor ve yeni bir müze haberini veriyor.

Patagonya’da Güney Amerika'nın en eski kaya sanatı örnekleri keşfedildi

Arkeologlar tarafından yapılan radyokarbon tarihlemesi, Arjantin'in güneyindeki bir mağarada bulunan duvar motiflerinin 8.000 yıldan daha eski olduğunu ortaya çıkardı.

16 Sanat Eseri Julian Assange'ın Hayatını Kurtarabilir Mi?

Rus sanatçı Andrei Molodkin, Wikileaks kurucusu hapiste ölürse Jake Chapman, Sarah Lucas, Picasso ve Rembrandt'ın eserlerini yok edeceğini söylüyor.