Sanat Ekonomisi

Sanat Endüstrisinin Krizlerle İmtihanı

Özgürlüğün tehdit altında olduğu günümüzde, kariyer hamleleri ile sansürü birbirinden ayırmak giderek zorlaşıyor.

EXPO CHICAGO Yeni Sahibinin Yönetiminde Kimliğini Korumayı Amaçlıyor

Geçtiğimiz yıl Windy City’nin fuarını satın alan Frieze, fuarı değiştirmeyi değil geliştirmeyi vaat ederken, ilk adım olarak özel bölümleri Navy Pier’da daha merkezî konumlara taşıyor.

Perrotin, Dubai Galerisi’nden Çekiliyor ve Paris’teki İkincil Piyasa İşbirliğine Son Veriyor

Önde gelen Fransız galerici Emmanuel Perrotin, Tom-David Bastok ve Dylan Lessel’la yürüttüğü ortaklığını sonlandırdı.

MUBI İyi Sinemanın Peşinde

Türkiye’de bir süredir sessiz sedasız ama çok etkili bir devrim yaşanıyor. Sayıları son yıllarda bir hayli artan ama hepsi birbirinin taklidi sayılabilecek dijital platformlar arasında nitelikli filmler yayınlamasıyla öne çıkan ve sinefillere hitap eden MUBI, gitgide katlanan abone sayısıyla bir yıldız gibi parlıyor. MUBI’nin bu kimilerince beklenmedik başarısını, MUBI Türkiye’nin direktörü Cem Altınsaray’la konuştuk.

Kristal Kürede Görünenler: 2024’te Sanat Piyasasını Bekleyen Beş Gelişme

Patrick Drahi, Sotheby’s hissesini satacak mı? Frieze, bölgesel fuarlar satın almaya devam edecek mi? Tim Schneider, 2024 için sanat piyasası öngörülerini paylaşıyor.

Sanat Eserlerine Uygulanan Gümrük Vergileri Çin-ABD Gerilimini Artırıyor

İç kaynaklar, ithalat vergilerinin günümüzde çok ihtiyaç duyulan kültürel alışverişin gelişimini engellediğini belirtiyor.

Frieze Los Angeles, 5. Edisyonunda Olgunlaştığını Kanıtlıyor

Uzun süredir şüpheyle yaklaşılan fuar, son edisyonuyla kalıcı olduğunu kanıtlıyor. Frieze Los Angeles, koridorlarında dolaşan birçok Hollywood yıldızının karşılaştığı aynı durumla yüz yüze: orta yaşın başlangıcı.

Fransa’da Sanat Eserlerinde KDV Oranı Yüzde 5,5’e Sabitleniyor

1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek uygulamanın ardından ticari marja ilişkin KDV uygulamasından da vazgeçiliyor. Bu, Fransız sanat piyasasını güçlendirecek bir uygulama olarak görülüyor.

Derisini Satışa Çıkaran Sanatçının Müzayedesi ‘Tüm Parçalar’ Satıldığı İçin İptal Edildi

Avusturyalı performans sanatçısı Wolfgang Flatz, vücudunun dövmeli deri parçalarını halen hayattayken satışa çıkardı. Wolfgang Flatz'ın derisinin satışı 8 Şubat'ta Münih'in modern ve çağdaş sanat müzesi Pinakothek der Moderne'de yapılacaktı. Ancak etkinlik, 12 parçanın tamamının bir koleksiyoner tarafından "yedi rakamlı bir meblağ" karşılığında satın alınmasının ardından iptal edildi.

İhmal Edilen Orta Sınıf, Durgun Sanat Piyasasını Büyütmenin Anahtarı Olabilir

Spot ışıkları genellikle büyük harcama yapanların üzerine düşüyor, peki ya çoğu zaman sanat dünyasından gözü korkan “profesyonel” alıcılar?

Gücün Formülü: Yeni Boyutlara Açılma Cesareti

Moda, sanat, tasarım, mutfak sanatları, konaklama, radyo yayıncılığı... 89 yıldır farklı iş modelleriyle gücünü ispatlamış Vakko Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko’yla incelikle düşünülmüş, istikrarla sahip çıkılmış Vakko vizyonunu konuştuk.

Rybolovlev davasında jüri Sotheby's'den yana

Sotheby's ve Rus milyarder Dmitry Rybolovlev arasındaki hukuk dolandırıcılığı davası, Yargıç Jesse Furman'ın Manhattan bölge mahkemesi salonunu üç hafta boyunca işgal etti. Rus milyarder Dmitry Rybolovlev, Yves Bouvier’le yaptığı anlaşmalarla ilgili olarak Sotheby's'den en az 190 milyon dolar tazminat talep etmişti. Ancak hiçbir şey alamayacak.

Bir asırdır kayıp olduğu düşünülen Klimt portresi Viyana'da açıkartırmaya çıkıyor

Gustav Klimt'in özel mülkiyette saklanan ve onlarca yıldır kayıp olduğu düşünülen geç dönem bir portresi, mevcut sahibinin tabloyu sipariş eden ailenin mirasçılarıyla anlaşmaya varmasının ardından Nisan ayında Viyana'da açık artırmaya çıkacak. Müzayede evi Im Kinsky, 1917 tarihli tablonun fiyatının 30 milyon ile 50 milyon euro arasında olacağını tahmin ediyor.

Banksy'nin parçalanmış ‘Balonlu Kız’ eseri yeniden adlandırıldı ve tarihlendirildi

2018'de Sotheby's'de "kendi kendini imha eden" tuvalin adı, sanatçının stüdyosu tarafından ‘Love is in the Bin’ olarak değiştirildi. Eser geçen yıl Kore'de yeni bir başlık ve tarihle sergilenmişti.

Brent Sikkema davasında şüpheli tutuklandı

Brezilya polisi bugün yaptığı açıklamada, New Yorklu galerist Brent Sikkema'nın Rio de Janeiro'da vahşice öldürülmesiyle ilgili bir şüphelinin tutuklandığını söyledi. Rio gazetesi O Globo'ya göre polis şüphelinin Küba vatandaşı Alejandro Triana Trevez olduğunu tespit etti.

‘Şeffaflık, hesap verebilirlik ve çifte standart’ Rybolovlev'in ifadesini zorlaştırıyor

Rus milyarder Dmitry Rybolovlev ile Sotheby's arasındaki davanın 12 Ocak’ta gerçekleşen celsesine şeffaflık, hesap verebilirlik ve çifte standart konuları damga vurdu. Rybolovlev'in merakla beklenen çapraz sorgusu, avukatının öngörüsünün aksine Rus milyardere faydadan çok zarar getirmiş olabilir. Sotheby's avukatları, Rus milyarderi, kendi yarattığı durumun kurbanı olarak gösterdi.

Pompidou Grevlerle Sarsılıyor

Paris’teki müze beş yıllığına kapanacağı için işçiler geleceklerinden endişe duyuyor, sendikalar ile Fransız Kültür Bakanlığı arasındaki görüşmelerse sekteye uğradı.

2023 Sanat Pazarının Son Umut Işığı: Miami Sanat Haftası

2023 sanat “sezonu” aralık ayının başında Miami Sanat Haftası’yla kapandı. Çeşitli fuarlar, sergiler ve elbette partilerle dolu haftada kıtalararası ilişkiler sıkılaştı ve büyük satışlar gerçekleşti. Miami Sanat Haftası’nın öne çıkanlarını derledik.

Kültürel ve yaratıcı endüstrilerin gelişimini destekleyen ücretsiz çevrimiçi öğrenme programı

Kültürel ve yaratıcı endüstriler alanında çalışan politika geliştiriciler ve sektör profesyonellerine yönelik tasarlanan 'Yaratıcı Ekonominin Desteklenmesi’ öğrenme programının ikinci edisyonu için açık çağrı başlıyor. British Council ve Culture Unleashed tarafından 5 Şubat - 10 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek ücretsiz çevrimiçi programa British Council Türkiye internet sitesi üzerinden 14 Ocak tarihine kadar başvuru yapılabilir.

Florida’nın Mega Zengin Akını Sayesinde Art Basel’in İddialı Miami Fuarında Moraller Yüksek

Art Basel Miami Beach dijital gerilemeden, en büyük rakibinin ABD açılımından ve kültür savaşı endişelerinden sıyrıldı.

Müze ile Piyasayı Buluşturan İddialı Bir “Sanat Haftası”: Art Week Tokyo

Art Week Tokyo’nun Art Basel işbirliğindeki üçüncü edisyonuna bu yıl yaklaşık 50 galeri ve kurum katıldı. En çok öne çıkan ise bu yılın yeniliklerinden olan satış platformu, AWT Focus’tu.

Banka Vakfı, Torino’nun Önemli Müzeleri İçin Artissima’daki Sanat Eserlerini Satın Aldı

Fondazione Arte CRT’nin yeni yöneticisi, halka yönelik sanat programları aracılığıyla sanatı kitlelere ulaştırmak istiyor.

Art Basel Miami Beach'i VIP ayakta tutuyor

Art Basel Miami Beach’in açılışıyla birlikte, geçmiş yıllardaki yüksek fiyatlar olmasa da satışlar hızlandı. 'Pazar çapında bir direnç mi, yoksa başarana kadar numara yapılan kolektif bir gösteri mi?' Çarşamba günü Miami Beach'te düzenlenen Art Basel'in VIP gününe damga vuran soru buydu. Nihai cevap daha sonra netleşecek olsa da, fuarın ilk saatlerindeki sonuçlar en azından ölçülü bir iyimserliğe neden oldu.

Bir Sanatçının Kaç Başyapıtı Olabilir?

Geleneksel olarak bir sanatçının en büyük eserleri için kullanılan “başyapıt” terimi artık müzayede kataloglarında rutin olarak yer alıyor ve sadece iyi, yeni ya da pahalı eserler için kullanılabiliyor.

Sörf Merkezinden Sanat Mabedine Giden Yol: Miami Sanat Haftası

Büyük fuarların çevresinde çok sayıda küçük fuarı da bünyesine katan Miami Sanat Haftası, yaklaşık 20 yıldır sergiler ve etkinliklerle dolu programıyla dünyanın dört bir yanından gelen binlerce ziyaretçiyi etkiliyor.

Banksy’nın adı BBC arşivinden çıktı: 'Robbie'

Banksy konuşuyor! Kimliği hararetli spekülasyonlara konu olan graffiti sanatçısının 2003 tarihli bir röportajı The Banksy Story serisinin bir parçası olarak dün BBC’nin internet sitesinde yayınlandı.

Barbenheimer’dan Alınacak Dersler

Müzeler, büyük bir hit haline gelen beklenmedik film eşleşmesini kendi işleri için tekrarlayabilir mi? Sanat dünyası ziyaretçi rekorları kıran sergilere yabancı değil: Dünya turuna çıkan ve sanatseverler arasında bir tür çılgınlık yaratan büyük, pahalı, kalabalıkların ilgisini çeken sergiler.

Art Basel Miami Beach 2023 Edisyonu’na Yeni Galeriler ve Yeni Bir Fuar Alanıyla Giriyor

Mega fuarda, önceki edisyona göre biraz daha az katılımcı olacak ancak diğer taraftan 24 yeni galerinin girişiyle fuarın çehresi yenilenecek.