Seren Erciyas

CI Bloom’un 3. Edisyonu’nda Görülmesi Gerekenler

CI Bloom sanat fuarı 3. Edisyonu’yla Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu’nda, 24 sanat galerisi ve 3 inisiyatiften, birbirinden değerli onlarca sanatçının eserini İstanbullu sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. 3. CI Bloom’un öne çıkan ve kaçırılmaması gerekenleri sizler için derledik.

CI Bloom’dan İlk İzlenimler ve Öne Çıkanlar

CI Bloom 3. Edisyonu Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu'nda açıldı. Fuar, 25 Nisan’daki ön izlemenin ardından 26-28 Nisan arası genel ziyarete açık olacak.

Türkiye’den Dünyaya Sürdürülebilir Bir Sanat Fuarı Örneği

Contemporary Istanbul, CI Bloom’la “yeşil dönüşüm” hareketini bu yıl ileriye taşıyarak Türkiye’deki sanat etkinliklerinin bu zamana kadarki en kapsamlı sürdürülebilirlik örneğini sunacak.

“Canlı” Bir Dijital Dünya: Living Things

CI Bloom 3. Edisyonu, medya sanatçısı Ahmet Said Kaplan’ın DECOL işbirliğiyle Living Things (Canlı Şeyler) sergisine ev sahipliği yapacak ve izleyicilere “canlılar” kavramını farklı ve etkileyici bir biçimde deneyimleme fırsatı sunacak.

Dönüşüm ve Yeniliğin Peşinde: DOLAPDERE VE PİYALEPAŞA

Galeri Rotası’nın ikincisinde, bir yandan tüm disiplinlere kucak açan çağdaş sanat galerilerinin izini sürerken bir yandan da dönüşen ve yeni olanın izinden kaçınılmaz olarak yürüyoruz.

PERA: Meşrutiyet Caddesi’nin Sanata Bakan Yüzü

İstanbul, birçok alanda olduğu gibi sanatta da hem ülkemizde hem de dünyada önemli bir merkez. Şehrin zengin sanat yaşamını besleyen damarlardan biri de güncel sanat galerileri. Bu dosyada İstanbul’un her yerine dağılan ama yoğunlukla Beyoğlu ve çeperinde yer alan galerilerin peşine düşüyor, kadim şehrin hikâyeleri eşliğinde rotalar oluşturuyoruz. Galeri Rotası’nın ilkinde Pera’da, Meşrutiyet Caddesi’ndeyiz.

Aralık Sayısından Kültürel Miras Haberleri

Aralık ayını birbirinden ilgi çekici haberlerle karşıladık. İsviçre’den iadesi sağlanan tarihî eserler, Düzce'de Geç Roma dönemine tarihlenen buluntular, Ara Güler’in daha önce yayımlanmamış fotoğrafları, Türkiye'nin ilk nekropol müzesi, Cumhuriyet’in 100. yılında yeniden ziyarete açılan Atatürk Müze Köşk ve Hitit dönemine ait kayıp dil Kalamaşcaya dair detaylı bilgileri bir araya getirdik...

Kuru Otlar Üstüne Oscar yolcusu

76. Cannes Film Festivali’nde Merve Dizdar’ın En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü aldığı, usta yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi Kuru Otlar Üstüne, En İyi Uluslararası Film dalında Türkiye’nin Oscar adayı seçildi. Türkiye prömiyerini 30. Adana Altın Koza Film Festivali’nde yapan film 29 Eylül’de vizyona girdi.

Tunceli Müzesi Avrupa’nın en iyi ikinci müzesi seçildi

2020’de açılan Tunceli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Avrupa Müze Akademisi Luigi Micheletti Ödülleri’nde ikincilik ödülünü aldı. Müze, önceki yıl Avrupa Müze Forumu tarafından düzenlenen Avrupa’nın En İyi Müzesi Yarışması’nda sertifikayla ödüllendirilmişti.

Türkiye’den dünyaya sanat

Sonbahar sezonunun açılmasıyla birlikte güncel sanat alanında hareketli günler başladı. Eylül için Türkiye adına heyecan verici gelişmelerden biri ise Türkiye’den üç farklı sanatçının eserlerinin yurtdışında önemli festival ve sanat mekânlarında sergilenmesi oldu.

Zeynep Öz, Sharjah Bienali’nin küratörleri arasında

Yazar ve bağımsız küratör Zeynep Öz, Sharjah Art Foundation tarafından Şubat 2025’te gerçekleştirilecek 16. Sharjah Bienali’nin küratöryal ekibine seçildi. Natasha Ginwala, Amal Khalaf, Alia Swastika ve Megan Tamati-Quennell’ın da yer aldığı ekip, küresel anlamda çağdaş sanatın çeşitli perspektiflerini temsilen farklı ancak birbiriyle bağlantılı projeler önerecek.

Füsun Onur retrospektifi Ludwig Müzesi’nin konuğu

Türkiye’de ilk kadın heykeltıraşlardan ve çağdaş sanatın öncülerinden Füsun Onur’un eserlerinin yurtdışında bir arada izlenebileceği ilk sergi, Füsun Onur Retrospective (Füsun Onur Retrospektifi), Arter işbirliğiyle Ludwig Müzesi’nde açıldı. Barbara Engelbach ve Emre Baykal’ın eşküratörlüğünde hazırlanan sergide sanatçının 95 eseri bir araya getirildi.

Sinematek–Sinema Evi’nden anlamlı bir ilk restorasyon projesi

1965’te Onat Kutlar tarafından kurulan Türk Sinematek Derneği, kapatıldığı 12 Eylül dönemine kadar Türkiye’nin kültür sanat yaşamına sinema alanında önemli katkılar sundu. Şimdi Kadıköy Belediyesi, derneğin mirasını, günün şartlarına uygun biçimde yeniden canlandırmayı hedefliyor. Bu doğrultuda Jak Şalom öncülüğünde kurulan Sinematek-Sinema Evi’nin ilk restorasyon çalışması olan Hakkâri’de Bir Mevsim, ekimde sinemaseverlerle buluşacak.

Kerem Ozan Bayraktar ve Buşra Tunç yeniden Tokyo Bienali’nde

Buşra Tunç ve Kerem Ozan Bayraktar 23 Eylül - 5 Kasım 2023 tarihleri arasında Masato Nakamura ve Min Nishihara'nın direktörlüğündeki Tokyo Bienali'ne "Hayalet Bahçeler" isimli yerleştirmeleriyle katılıyor. Sanatçıların kent estetiği ve doğasına odaklanan proje önerileri 2020 yılında yapılan açık çağrıda 1500 uluslararası çalışma arasından 12 proje arasına girmişti. Sanatçılar çalışmalarını bienal bünyesindeki "Social Dive" rezidans programında gerçekleştirdiler. Proje ayrıca Türkiye'den SAHA Derneği tarafından desteklendi.

İtalya’ya kaçırılan tarihî eser kendi topraklarına döndü

Zeugma Mezar Steli 33 yıl sonra yeniden Gaziantep Zeugma Müzesi’nde ziyarete açıldı.

Kötü şöhretiyle anılan cezaevi “Diyarbakır’ın Göbeklitepe”sine ev sahipliği yapacak

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesindeki Gre Fılla Höyüğü'nde 2018’de başlayan kazı çalışmaları Aralık 2022’de tamamlanmış, kazılarda Neolitik Çağ’a ait yaşamı yansıtan eserlerin yanı sıra dinî ve sosyal yaşam alanları bulunmuştu. Kazıdan çıkarılan 2.687 eser Diyarbakır Müze Müdürlüğü’ne teslim edilmişti.

Türkiye’den iki miras alanı daha UNESCO için hazırlanıyor

Gordion antik kenti ve Anadolu’daki ahşap çatılı ve ahşap taşıyıcılı camiler, eylül ayında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılacak toplantıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi bekliyor.

“Artkilim” sanatı Düsseldorf’ta

Anadolu’nun geleneksel kilim dokumacılığını güncel sanata uyarlayarak “artkilim” sanatının dünyadaki öncülerinden olan Belkıs Balpınar’ın Relative Points of View (Göreli Bakış Açıları) isimli kişisel sergisi Anna Laudel Düsseldorf’ta açıldı.

Cumhuriyet’in 100. yılına özel sergiler sonbaharda da devam ediyor

Kültür-sanat dünyası sonbahar sezonuna Cumhuriyet’in 100. yılını kutlayacak olmanın heyecanıyla giriyor. Kültür-sanat kurumları 100. yıla özel çeşitli projeler geliştirmeye yeni sezonda da devam ediyor, bunlar arasından en çok öne çıkanlardan biri de sergiler.