İtalyan yasama organları heyecanla beklenen bir değişikliğe gitti ve sanat eserleri satışlarında KDV oranını Avrupa'daki en yüksek oran olan %22'den en düşük oran olan %5'e indirdi. Kabinenin 20 Haziran'daki toplantısında onaylanan ve İtalya Kültür Bakanı Alessandro Giuli tarafından açıklanan kararın bu hafta yürürlüğe girmesi bekleniyor.
ANGAMC (Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Galerileri Birliği) Başkanı ve uzun zamandır beklenen reformun gerçekleştirilmesi için mücadele eden sanat piyasası lobi grubu Apollo Group'un Başkan Yardımcısı Sirio Ortolani, “Bu çok önemli bir dönüm noktası” diyor. "İtalya nihayet tüm Avrupa'dan galerileri ve büyük fuarları kendine çeken büyük bir uluslararası merkez haline gelebilir."
Bu karar, oranların düşürülmesine uzun süre direnen Giorgia Meloni liderliğindeki iktidardaki aşırı sağcı partinin tutumunda bir değişime işaret ediyor. Nisan ayında, aralarında Maurizio Cattelan ve Michelangelo Pistoletto gibi isimlerin de bulunduğu sanat dünyasından 500 kişinin imzaladığı bir mektupta, %22’lik oranın İtalya’yı “kültürel bir çöle” dönüştürme riski taşıdığı belirtilmiş ve ciddi endişeler dile getirilmişti.
Vergi indiriminin yürürlüğe girebilmesi için önümüzdeki 60 gün içinde parlamentodan onay alması gerekiyor. Kabul edilirse, İtalya’nın sanat eserlerine uyguladığı %5’lik KDV oranı, Fransa’daki %5,5 ve Almanya’daki %7’lik oranlardan daha düşük olacak. Her iki ülke de, AB genelinde vergileri standartlaştırmayı amaçlayan yeni bir düzenlemenin yıllardır süregelen vergi muafiyetlerini ortadan kaldırma riski yaratmasının ardından, sanat piyasası temsilcilerinin yürüttüğü yoğun lobi faaliyetleri sayesinde bu düşük oranları korumayı başarmıştı.
Yeni %5'lik oran İtalya'nın sanat eserlerine uyguladığı ithalat KDV'sine de uygulanabilir. Bu da demek oluyor ki, ülke yakında yabancı sanat eserleri ve uluslararası satıcılar için cazip bir ticaret merkezi haline gelebilir.
Milano doğumlu vergi danışmanı ve sanat koleksiyoncusu Mauro Mattei, “İndirimli oranın ithalat için de geçerli olmasını bekliyoruz,” diyor. “Bu, İtalya’nın vergi açısından Avrupa’daki en rekabetçi sanat piyasası haline gelmesi anlamına gelebilir. Ancak asıl sorun şu, kültür bakanının açıklamasından bu yana sektörde hiç kimse düzenlemenin tam metnini görmedi. Kutlamadan önce hepimizin neyle karşı karşıya olduğumuzu bilmesi gerekiyor.”
İndirilen vergi oranlarının, İtalyan hükümetinin sanat piyasasının rekabet gücünü arttırmak için planladığı geniş çaplı reformların sadece ilk adımı olduğu anlaşılıyor.
İtalya’da parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde Kültür Komisyonu’na başkanlık eden Federico Mollicone, Giornale dell’Arte’ye verdiği demeçte, 50 yıldan eski kültürel objelerin yurt dışına çıkarılması için gerekli ihracat lisanslarının verilmesini kolaylaştırmayı planladıklarını söyledi. Dijital altyapı da gündemde; İtalyan Kardeşler (Fratelli d’Italia) partisi, bu kapsamda kamuya açık kültürel alanlar için çevrimiçi kayıt sistemleri oluşturmayı hedefliyor.
Mollicone, kısa süre önce Nomisma ve Intesa Sanpaolo Bankası tarafından hazırlanan bir çalışmaya atıfta bulundu. Rapora göre, %5’lik KDV oranı yürürlüğe girerse, İtalyan galerileri, antikacılar ve müzayede evlerinin yıllık cirosu üç yıl içinde 1,5 milyar Euro’ya ulaşabilir. Bu da ülke ekonomisine 4,2 milyar Euro'luk ek bir katkı sağlayabilir.