Çağla Meknuze Kırant

Çiler İlhan’la Göç, Aidiyet ve Umut Üzerine

Yaşamını Hollanda’da sürdüren Çiler İlhan’ın son romanı Hayattayız Madem kuşaklar, ülkeler arası çarpıcı göç kesişimleriyle buluşturuyor okuyucuyu... İlhan’la Duygu Asena Roman Ödülü adayları arasında bulunan romanını, göçmenliği, ırkçılığı ve buna karşın umutla var olan dayanışmayı konuştuk.

"Şiir Çevirisi Dünyanın Hem En Hızlı Terapisi Hem de En Hızlı Dostluk Kurma Yöntemi"

Şiirleriyle dünyanın dört bir yanına ulaşan ve 2017’den bu yana düzenledikleri Çevrimdışı İstanbul Uluslararası Şiir Festivali'yle "dünyanın şiiri"ni İstanbul’a taşımayı başaran şairler Gökçenur Ç., Efe Duyan ve Selahattin Yolgiden'le 21 Mart Dünya Şiir Günü’ne özel bir sohbet gerçekleştirdik.

Mesut Arslan: ‘Kendimi rüyalarımda, rüyalarımı sahnede, sahneyi dünyada arıyorum.’

Mesut Arslan, sahneyi ortadan kaldıran, seyirciyi oyuna çeken bir tiyatro yönetmeni. Belçika’da yaşayan Arslan ile Türkiye’de sahnelediği son oyunu Gilgamesh/Gılgamış’ı; Doğu’da, Batı’da ve Orta Batı olarak tanımladığı Türkiye’de tiyatroyu konuştuk.

Shirin Neshat : “Acıya, Şiddete Dokunmayan Bir İş Asla Yapamam”

İşlerinde izleyiciyi kadın bedeninin hem arzu nesnesi hem de şiddetin hedefi olduğu gerçeğiyle yüzleştiren Shirin Neshat umudun da olduğunu söylüyor.

Nobu Londra'nın kurumsal pasta şefi Regis Cursan ile mutfakta yaratıcılığın arka planı

Robert de Niro ve Japon şef Nobu Matauhisa’nın ortaklığıyla tanınan dünyaca ünlü Japon restoranı Nobu, İstanbul adresinde kurumsal pasta şefi Regis Cursan’ı ağırladı. Otuz yılı aşkın pastacılık deneyimiyle farklı ülkelerin mutfak kültürlerine odaklanarak imza tarifler geliştiren şef Cursan’la mutfakta yaratıcılığın arka planını konuştuk.

‘Gerçek ne? Kurmaca ne?’

Bir kitap hayatları altüst edebilir mi? Netflix'te gösterime giren KÜL’ü filmin yönetmeni Erdem Tepegöz ve senaristi Erdi Işık’la konuştuk. Filmde Funda Eryiğit, Alperen Duymaz ve Mehmet Günsür rol alıyor.

Erdil Yaşaroğlu: Dünyadaki her canlı birbirini yemeye çalışıyor, çok korkunç değil mi?

Erdil Yaşaroğlu ikinci kişisel sergisi “TRANSATLANTİK’ te ışıltılı bir davetin ardına dünyanın karanlığını gizliyor. Serginin adı da bu nedenle ‘TRANSATLANTİK’, kendi ifadesiyle ‘okyanus gibi derinlere indikçe karanlıklaşan, her biri ayrı bir yolculuğa açılan hikayeler’… Sanatçıyla Alexandre Vallaury binasında, heykellerinin arasında buluştuk ve zihnindeki konuşma balonlarından Afrika’ya uzanan bir sohbet gerçekleştirdik.

.art ve WEB 3.0 çağında sanatçıların dijital kimliği

‘.art’ dünyada sanatla özdeşleşen tek alan adı… Türkiye’de kurumlardan Odunpazarı Modern Müze, sanatçılardan Ozan Türkkan ve Vuslat’ın da kullandığı alan adını kurucusu Ulvi Kasimov’la konuştuk. 2020 yılında ‘Observer Arts Power 50’ listesine seçilen ve dolayısıyla ‘Sanat Dünyasının En Güçlü 50 İsminden Biri’ ünvanını taşıyan Kasimov, The Art Newspaper Türkiye okuyucuları için .art’ın kuruluş öyküsünü ve ‘WEB 3.0’ çağında sanatçıların dijital kimliğine dair vizyonunu paylaştı.

Koku, Silinen Anılar: Şair Nihat Özdal ile Kokuların Şiiri, Şiirlerin Kokusu

Şair, sanatçı Nihat Özdal uzun süredir kokular üzerine çalışıyor ve yaratıcı işler ortaya çıkarıyor. Özdal ile 17 Aralık’a dek İzmir’de, Ayzeradant Galeri’de koklanabilecek (!) sergisi Koku, Silinen Anılar’ı konuştuk.

Cecilia Bengolea: Çalışmalarımı yaşayan varlıklar olarak düşünmeyi seviyorum

Performans, video, heykel gibi çeşitli medyalarda üretim yapan Arjantinli sanatçı Cecilia Bengolea LG OLED ART işbirliğiyle 'Animations in Water' sergisini Contemporary Istanbul'da sanatseverler ile buluşturdu. Sanatçıyla üretim sürecini konuştuk.

Cem Yılmaz: “Ben Yapmazsam Kimse Bu Adamlarla İlgili Film Yapmaz!”

18 Eylül Pazartesi günü, Do Not Disturb film ekibiyle buluşmak üzere Fenerbahçe, Petek Pansiyon’daydım. Cem Yılmaz filmografisinde şimdiden bambaşka bir noktaya yerleşen yapımı, filmin başrol oyuncuları Cem Yılmaz, Ahsen Eroğlu, Celal Kadri Kınoğlu, Nilperi Şahinkaya, Özge Özberk ve Bülent Şakrak’la konuştuk. Sizi en az film kadar şaşırtıcı ve samimi bir sohbete davet ediyoruz. Buyurunuz…