Çağdaş Sanat

Dünyadan Kısa Haberler | Mayıs 2024

MET müzesi çalışanlarının ayaklanması, Nicolas Berggruen'in Venedik'teki yeni sergi mekanı, Kuzey İtalya'da başlatılan kamusal sanat projesi, San Francisco Sanat Merkezi'ndeki Filistin tartışmaları, Denver Sanat Müzesi'nin iade ettiği eserler, Aliph Vakfı'nın restorasyonları ve 6. Mardin Bienali'ne dair haberleri sizler için derledik.

Editörün Mektubu | Mayıs 2024

Genel Yayın Yönetmeni Berrak Göçer'in The Art Newspaper Türkiye'nin Mayıs sayısında yer alan editör mektubu.

Göksu Kunak’la Söyleşi: Bir “Kaza (ve Teori) Müzesi”

Göksu Kunak’la İstanbul’da, Pilevneli Galeri’de açtığı ilk kişisel sergisi Geçmiş Masumiyet vesilesiyle sanat, politika, kazalar, 90’lar, teknoloji, performans, beden politikaları, teoriler ve diğer şeyler üzerine konuştuk.

Miras, Sanat ve Sürdürülebilirlik Odağında Mardin Bienali

6. Edisyonu 10 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında Daha Uzaklara başlığıyla gerçekleşecek Mardin Bienali’nin eşdirektörleri Döne Otyam ve Hakan Irmak’la bienalin tarihini, sürdürülebilirliğini, kente ve kültürel mirasa katkısını konuştuk.

Mardin’den Uzaklara Bakmak

10 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında, Ali Akay küratörlüğünde Daha Uzaklara temasıyla düzenlenecek 6. Mardin Bienali’ne, çalışmalarını İstanbul ve Berlin’de sürdüren iki sanatçının, Ayşe Erkmen ve Ahmet Öğüt’ün işleri aracılığıyla İstanbul’dan bakıyoruz.

Frieze New York Son Edisyonunda Yerel Galeri ve Sanatçılara Ağırlık Veriyor

Fuar organizatörleri şehrin dört bir yanındaki kuruluşlarla işbirlikleri yaparken New Yorklu simsarlar da fuarda önemli bir yer tutuyor.

CI Bloom’un 3. Edisyonu’nda Görülmesi Gerekenler

CI Bloom sanat fuarı 3. Edisyonu’yla Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu’nda, 24 sanat galerisi ve 3 inisiyatiften, birbirinden değerli onlarca sanatçının eserini İstanbullu sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. 3. CI Bloom’un öne çıkan ve kaçırılmaması gerekenleri sizler için derledik.

Art Paris 2024’ten Tatmin Edici Bilanço

Genel ziyaretçilerden büyük ilgi görmeyen fuarda koleksiyoner ve profesyonel ziyaretçi sayısı yüksekti.

CI Bloom’dan İlk İzlenimler ve Öne Çıkanlar

CI Bloom 3. Edisyonu Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu'nda açıldı. Fuar, 25 Nisan’daki ön izlemenin ardından 26-28 Nisan arası genel ziyarete açık olacak.

Geniş Açı

İSTANBUL - Liszt Enstitüsü – Macar Kültür Merkezi İstanbul, 29 Nisan 2024–31 Ağustos 2024

Süreç Üzerine: Refik Anadol Yapay Zekâ Sanatının Yaratım Sürecini Göstererek Gizemini Açıklamaya Çalışıyor

Medya sanatçısının Londra, Serpentine Galleries’teki “Echoes of the Earth: Living Archive” (Dünyanın Yankıları: Yaşayan Arşiv) sergisi, ham veri kaynaklarını ve Anadol’un yapay zekâyla yarattığı Large Nature Model’in (Büyük Doğa Modeli) tasarımını radikal şekilde açıklıyor.

Venedik Bienali 2024'ün Küratörü Adriano Pedrosa "Foreigners Everywhere"(Yabancılar Her Yerde) Hakkında Konuştu

Küratör Adriano Pedrosa, Venedik Bienali'nin şimdiye kadarki en çeşitli sergisi olan Foreigners Everywhere'in ardındaki düşünceyi açıklıyor.

Müzelerin 23 Nisan Ajandasında Çocuklara Özel Neler Var?

Sanat müzelerinin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda çocuklara özel hazırladığı etkinlik ve atölyeleri sizler için derledik.

Türkiye’den Dünyaya Sürdürülebilir Bir Sanat Fuarı Örneği

Contemporary Istanbul, CI Bloom’la “yeşil dönüşüm” hareketini bu yıl ileriye taşıyarak Türkiye’deki sanat etkinliklerinin bu zamana kadarki en kapsamlı sürdürülebilirlik örneğini sunacak.

Sanat Dünyası Sanal Gerçeklik Cennetinin Peşinde

Facebook Mart 2014’te Oculus VR’ı satın alarak genişletilmiş gerçeklik alanında yeni bir çağ başlattı. Apple Vision Pro’nun bu teknolojiyi sanatsal deneyimden geniş çaplı kullanıma taşıyıp taşımayacağıysa merak konusu.

Brezilya, Tamamı Yerli Halktan Oluşan Venedik Pavyonuyla "Beş Yüzyıllık İstilayı" Yansıtıyor

Sanatçılar sömürgeciliğin mirasına ve halklarının karşılaştığı zorluklara odaklanıyor.

Sanatçılar ve Küratörler Manchester’daki Mekânda İptal Edilen Filistin Etkinliğiyle İlgili Kararın Geri Alınmasını Talep Ediyor

Voices of Resilience (Direncin Sesleri) projesi Yahudi toplumunun önemli bir kısmını temsil eden yerel bir kuruluşun şikâyetleri üzerine iptal edildi.

“Canlı” Bir Dijital Dünya: Living Things

CI Bloom 3. Edisyonu, medya sanatçısı Ahmet Said Kaplan’ın DECOL işbirliğiyle Living Things (Canlı Şeyler) sergisine ev sahipliği yapacak ve izleyicilere “canlılar” kavramını farklı ve etkileyici bir biçimde deneyimleme fırsatı sunacak.

İsrail Pavyonu Sanatçısı Ateşkes Yapılmazsa Venedik Bienali Sergisini Açmayı Reddediyor

Ruth Patir, kendisi ve küratörler adına yaptığı açıklamada İsrail ve Hamas “ateşkes ve esirlerin özgür bırakılmasına dair bir anlaşmaya varana kadar” sergiyi açmayacağını söylüyor.

EXPO CHICAGO Yeni Sahibinin Yönetiminde Kimliğini Korumayı Amaçlıyor

Geçtiğimiz yıl Windy City’nin fuarını satın alan Frieze, fuarı değiştirmeyi değil geliştirmeyi vaat ederken, ilk adım olarak özel bölümleri Navy Pier’da daha merkezî konumlara taşıyor.

Yoko Ono’dan Zihnin Müziği

Ono’nun öncü ve provokatif işlerinden oluşan retrospektif, sanatçının pek de düşünüldüğü gibi biri olmadığını ortaya koyuyor.

Yaşamın Taşkınlığına, Ölümsüzlük İhtimaline

Arter’de yıl sonuna dek devam eden Farz Et Ki Sen Yoksun, Ömer Koç Koleksiyonu’ndan 600’ün üzerinde yapıt ve nesneyi izleyiciyle buluşturuyor. Tuhaflıklarla kuşandığı uzuvlardan ölümsüz bir beden yaratan sergi, zihnin odalarında tüm serbestliğiyle dolaşacak çağrışımları hareketlendiriyor.

Editörün Mektubu | Nisan 2024

Genel Yayın Yönetmeni Berrak Göçer'in The Art Newspaper Türkiye'nin 5. sayısında yer alan editör mektubu.

Keşfin Boyutları - Nezaket Ekici

İSTANBUL - Pi Artworks İstanbul, 4 Nisan 2024 - 25 Mayıs 2024 (Performans: 4-5-6 Nisan, 16:00)

Galeri 77 “Sonrası: İnsan İzlerinin Çözülüşü” Sergisine Ev Sahipliği Yapıyor

Galeri 77 bünyesinde, 14 Mart - 5 Mayıs tarihleri arasında sergilenen “Sonrası: İnsan İzlerinin Çöküşü” sergisi, bizleri insanın olmadığı ve doğanın kendini iyileştirme şansı olduğu bir düşe davet ediyor.

Nezaket Ekici’nin Kişisel Sergisi “Keşfin Boyutları” Pi Artworks İstanbul’da

Nezaket Ekici’nin Pi Artworks İstanbul’daki üçüncü kişisel sergisi “Keşfin Boyutları” (Dimensions of Discovery) 4, 5 ve 6 Nisan günleri gerçekleşecek performans serisiyle birlikte kapılarını aralıyor. Sanatçının performans serisi ve video işlerine yer veren sergi, Pi Artworks İstanbul’da 25 Mayıs’a kadar izleyiciye açık olacak.

Dünyadan Kısa Haberler | Nisan 2024

UNESCO'nun Ukrayna'nın kültür sektörü raporu, Filistin Müzesi, NFT ve yapay zeka, Venedik Bienali, Contemporary İstanbul Vakfı sergisi, Suudi Arabistan'nın kültürel atılımları ve Güney Amerika'daki Patagonya resimlerine dair haberleri sizler için derledik.

Körfez’de Çağdaş Bir Vaha: Design Doha Bienali

Açılışını 24 Şubat’ta yapan tasarım bienali, Design Doha 1. Edisyonu’nda altı farklı sergiyle Levant, Körfez ve Kuzey Afrika bölgelerinden 100’den fazla tasarımcıyı bir araya getiriyor.