Söyleşi
“Doğaçlama Bence Müziğin Gerçek Hali”
Baba Zula’nın yeni albümü İstanbul Sokakları 8 Kasım’da Türkiye’de ve tüm dünyada piyasaya çıkıyor. Albümle beraber grup da turneye çıkacak ve Avrupa’da konserler verecek. Bu yoğun dönem başlamadan önce Murat Ertel’le bir araya geldik ve geçmişten bugüne derin bir sohbete oturduk.
Murat Abbas: “İstanbul’u Dünya Sahnesinde Yeniden Bir Kültür Başkenti Yapmada Kararlıyız”
İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas’la, kuruluşun gelecek planları, dijitalleşme adımları, uluslararası işbirlikleri ve işin mutfağına dair merak ettiklerimizi konuştuk.
İspanya’nın Özgür Kuşağı: Born In The Seventies
Contemporary Istanbul’un 19. Edisyonu, İspanya’nın Ankara Büyükelçisi Cristina Latorre Sancho liderliğinde İspanya Büyükelçiliği’nin başlattığı ve küratörlüğünü València’daki IVAM (Instituto Valenciano de Arte Moderno), Reina Sofía ve Instituto Cervantes’in eski direktörü Juan Manuel Bonet’in yaptığı, son kuşak İspanyol ressamlarının eserlerinden oluşan Born In The Seventies (Yetmişlerde Doğanlar) sergisine ev sahipliği yapıyor.
“İstanbul Dünyanın İki Farklı Coğrafyası Arasındaki Kültürler Tercümanıdır”
Contemporary Istanbul’un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Ali Güreli, 19. Edisyonu arifesinde kültürel mirası çağdaş sanatla buluşturan fuarın kuruluş hikâyesini, 20. yıldönümü projelerini ve İstanbul’un uluslararası bir sanat durağına dönüşmesini anlatıyor.
Peter Halley’nin Neon Renkli “Hücre”leri
Neo-kavramsal sanatın önemli temsilcilerinden Peter Halley, İstanbul’daki ilk kişisel sergisiyle Sevil Dolmacı’da. Soyut geometrik formları idealizmin ötesine taşıyarak parlak floresan renklerle harmanlayan sanatçı, modern toplumun dijitalleşmiş yapısını, bireylerin izolasyonunu ve iletişimsizliği simgesel bir dille sorguluyor.
Sınırların Ötesinde Bir Festival: 212 Photography Istanbul
Bu yıl 7. Edisyonu düzenlenen 212 Photography Istanbul, 30’a yakın mekânda sergileniyor ve 13 Ekim’e kadar devam edecek. Uluslararası programıyla disiplinlerarası bir yaklaşımı merkezine alan sergi, çağdaş fotoğraf sanatının geniş bir yelpazesini sunuyor. Festivalin direktörü Banu Tunçağ, bu kapsamlı etkinliği detaylarıyla The Art Newspaper Türkiye'ye anlattı.
Boğaz’a Baş Aşağı Bakmak: Baselitz’in Son 10 Yılı
Sakıp Sabancı Müzesi, çağdaş sanatın önemli isimlerinden Georg Baselitz’in Son On Yıl sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının kariyerinin son dönemine ait anıtsal boyutlardaki yaklaşık 100 tablo ve heykelden oluşan sergi, 2 Şubat 2025’e kadar görülebilecek. Baselitz’in baskı çalışmalarından oluşan bir seçki ise eşzamanlı olarak Akbank Sanat’ta izleyiciyle buluşuyor. Georg Baselitz: Son On Yıl’ın küratörü Sir Norman Rosenthal’la duayen sanatçının pratiğini ve hayatın dizginlerini ele almayı konuştuk.
Bor Sanat’ın Yolculuğu: Özgür Cem Hancan’la Koleksiyonculuktan Sanatın Geleceğine
Kültür-sanat faaliyetlerini bilgi ve eğitim ışığında yürüten Bor Sanat’ın kurucu ismi, Bor Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Cem Hancan’la sanat, koleksiyonerlik ve sanat piyasası hakkında konuştuk.
“Lama Bile Terk Etti Beni”
Tolga Karaçelik, New York’ta çektiği İngilizce filmiyle Tribeca Film Festivali’nden ödülle döndü. Başrollerini Steve Buscemi, John Magaro ve Britt Lower’ın paylaştığı filmin festival yolculuğu devam ediyor ve izleyiciyle buluşacağı tarih henüz kesinleşmedi. Biz yine de filmi konuşmak ve ABD’de bu işlerin nasıl yürüdüğünü anlamak için Karaçelik’le bir araya gelerek keyifli bir sohbet yaptık.
Carsten Höller: “Öngörülmeyeni Ortadan Kaldırma Konusunda Çok Başarılı Olduk”
Sanatçı, Fondation Beyeler ziyaretçilerinin uçma sanatını öğrenmelerine (en azından rüyalarında) yardımcı olmak için bir MIT biliminsanıyla birlikte çalışıyor.
Koleksiyonerlikten Kültür-Sanat Vakfına Uzanan Bir Yolculuk
Kültür-sanata verdiği desteklerle son dönemde öne çıkan Hitay Vakfı, Emin Hitay’ın 2019’da başlattığı bir oluşum. Hitay’la koleksiyonerliğinden vakfa uzanan yolun dönüm noktalarını konuştuk.
Osman Sezener: “Mutfaklarımızda 0 km Ürün ve ‘Sıfır Atık’ Felsefeleriyle Çalışıyoruz”
KITCHEN’in Michelin yıldızlı şefi Osman Sezener ile kariyeri, sürdürülebilirliği ve yaratıcılığı besleyen formülleri ve gastronominin sanatla olan kesişimi üzerine konuştuk.
Pipilotti Rist’in Ev İçi Ormanları
Pipilotti Rist’in Doha’daki Fire Station’da gerçekleşen son sergisi Electric Idyll (Elektrikli İdil) ev içi alanların doğayla harmanlandığı, büyülü bir interaktif sergi. Rist’in sanatını ve hem eski hem yeni işlerini, serginin küratörü, New Museum’un artistik direktörü Massimiliano Gioni’yle konuştuk.
Şafak Şule Kemancı: Var Olmanın Radikal Eylemi
Organik ve protest işler üreten Şafak Şule Kemancı, queer sanatı sadece başkaldırı olarak değil aynı zamanda var olmanın coşkusunu yansıtan bir kutlama olarak da ele alıyor.
Doğanın Parçalarını Porselende Birleştirmek
Sanatında porselenleriyle kendi habitatını yaratan Melis Buyruk, “Habitat – Kalila wa Dimna” işiyle Abu Dhabi Louvre Müzesi’nin kalıcı koleksiyonunda yer almayı başardı. Sanatçıyla bu süreci, Habitat serisini ve işlerini konuştuk.
Art Basel'in Yeni Direktörünün Gözü Fuarın "Nesilsel Dönüşümünde"
Saygıdeğer marka, gece mekanı ve açık hava Parcours bölümünün yenilenmesi ile imajını tazelemeye çalışıyor.
Türk Hamamında Paulin Paulin Paulin Yankıları
Paulin Paulin Paulin (PPP) markasının yaratıcısı Pierre Paulin’in eşsiz parçaları, geçtiğimiz ay Osmanlı dokularının eşliğinde Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda koleksiyonerlerle buluştu.
Kâmil Fırat: “Yolun Tanıklığına Tanıklık Etmek”
Kâmil Fırat’la G-art Gallery’de 27 Şubat-27 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen son sergisi YOL vesilesiyle fotoğraf sanatı ve sanatçının 1970’lerden beri süregelen üretimi üzerine konuştuk.
Sakhalin İstanbul’un Michelin Yıldızlı Şefi Vladimir Mukhin: “Yemek Yapmak Benim İçin Sanatla Eşdeğer”
Köklerinden aldığı yetenekle son 100 yılın yıldız şefleri arasına giren Vladimir Mukhin, Sakhalin İstanbul’un marka şefi olarak iddialı lezzetlere imza atıyor. Şaheserlerin deneylerle ortaya çıktığını söyleyen Mukhin’le Sakhalin İstanbul’un sanatla olan bağını ve Rus-Türk mutfaklarının benzer yanlarını konuştuk.
Doğu ile Batı’nın Ötesine Geçen Bir Anlatı
CIF’in 5. yılında Venedik’te gerçekleştirdiği ilk sergisinde Tomokazu Matsuyama sanat severlerle buluşuyor. Çağımızın sembollerini sanat tarihiyle bir araya getirdiği büyük ölçekli, canlı tablolarıyla tanınan sanatçıyla yaptığımız söyleşide Doğu ile Batı’nın ötesine geçen sanat pratiğini konuştuk.
Göksu Kunak’la Söyleşi: Bir “Kaza (ve Teori) Müzesi”
Göksu Kunak’la İstanbul’da, Pilevneli Galeri’de açtığı ilk kişisel sergisi Geçmiş Masumiyet vesilesiyle sanat, politika, kazalar, 90’lar, teknoloji, performans, beden politikaları, teoriler ve diğer şeyler üzerine konuştuk.
Güneş Terkol: Hayal ve Hakikat Arasında Dalgın Dalgalanmalar
Bu sene 60. Uluslararası Venedik Bienali’ne davet edilen Güneş Terkol, kendisine hiç de yabancı olmayan bienalin Foreigners Everywhere (Yabancılar Her Yerde) temasını iki pankart işiyle taçlandırdı. Terkol’la sanatını, atölyelerini, Venedik Bienali’ndeki işlerini konuştuk.