Özel Dosya

Ara tatilde çocuklarınızla katılabileceğiniz sanat atölyeleri

Anne-babaların ara tatil maratonu başladı. Tatil günlerini çocuklarıyla sanat atölyelerinde değerlendirmek isteyen aileler için İstanbul’da pek çok alternatif bulunuyor. Nihan Bora, çocukların farklı deneyimler kazanmasını sağlayan nitelikli atölye seçeneklerini bir araya getirdi.

Tarihî Yapılara “Geçici” Eklemeler

Tarihî yapıların özgün karakterinin korunması, onu zamanın tüm meydan okumalarına rağmen olabildiğince saklı tutmak ve yeni eklenen mimari unsurların tasarımı sırasında, öncelikle yapının karakterine başvurmaktan geçmekte.

Caspar David Friedrich: bilinmezlikten şöhrete yükselişi

Hitler'in favorisi olarak tanındığı için gözden düşen Alman sanatçının 250. doğum yıldönümü dolayısıyla bu yıl çok sayıda sergi düzenlenecek.

2023'ü sanat dünyasından önerilerle uğurluyoruz

2023 yılını, sanat dünyamızdan değerli isimlerin önerileriyle uğurluyoruz. Ahmet Rüstem&Hakan Sorar, Begüm Khan, Burçak Bingöl, Cem Yılmaz, Ebru Ceylan, Emre Zeytinoğlu, Gündüz Vassaf, Kalben, Selman Nacar, Yekta Kopan ve Yeşim Özsoy’a 2023 yılı boyunca onları en çok etkileyen, kendilerine ilham veren ve The Art Newspaper Türkiye okuyucularına tavsiye etmek isteyecekleri eserleri sorduk.

Yılın en iyi dokuz sergisi ve bir fiyasko

2023'de sergiler açısından çıta oldukça yüksekti. Peki en çok hayal kırıklığı uyandıran hangisiydi? The Art Newspaper yazarı Ben Luke, yılın en iyi dokuz sergisinden ve bir de 'fiyasko'dan bahsetti.

BASE 7. edisyonunda yeni mezun 120 sanatçıyı bir araya getirdi

BASE'in 7. edisyonu Derya Yücel’in küratörlüğünde “Gerçekliğin İçinde, Düşlerin Kıyısında” temasıyla Akaretler Sıraevlerde, 13-17 Aralık tarihleri arasında izleyicilerle buluştu. Türkiye’nin dört bir yanından yeni mezun 120 sanatçıya alan açan, kapsayıcı bir dille 26 kenti ve 38 üniversiteyi bir araya getiren sergide farklı bir rota belirleyerek öne çıkan konuları, işleri ve bakış açılarını beraberce inceleyelim...

Dünya Miras Kenti Safranbolu

Karabük’e bağlı, kent merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Safranbolu, Homeros’un İlyada’sında geçen adıyla Paphlagonia bölgesinin sınırları içinde yer alıyor. Yunan coğrafyacı ve tarihçi Strabon’a göre bölge, Orta ve Batı Karadeniz’i de kapsıyor. Safranbolu’nun yakın çevresinin tarihi, son yıllarda artarak devam eden yüzey araştırmaları ve kazılardan gelen somut verilerle aydınlanmaya başladı.

New York'un performans sanatı bienali, kavramsal sanatın doruk noktasına odaklanarak geri dönüyor

Performa 2023 Bienali, 40 çağdaş sanatçının eserleri üzerinden 1960'lı ve 1970'li yılların kavramsal sanatını başlangıç noktası olarak alıyor. Bienal, onuncu edisyonunda disiplinler arası canlı performansı merkez alıyor ve 40 uluslararası sanatçının New York kentinin farklı yerlerindeki çalışmalarını, güçlü kavramsal boyutu olan projelere ağırlık vererek sunuyor.

Picasso’yu Picasso Yapanlar: Ölümünün 50. Yıldönümünde Sanatçıyı Bütün Yönleriyle Anmak

Pablo Picasso’nun ölümünün 50. yıldönümü sebebiyle Fransız ve İspanyol hükümetlerinin gerçekleştirdiği “Picasso’yu Kutlamak 1973-2023” kapsamında Avrupa ve Amerika’da 50 farklı sergi düzenleniyor. Güzelonlu’nun kurucusu Bahar Malik bu sergileri ve Picasso’yu Picasso yapanları ele alıyor.

Sanat mı tasarım mı? Art Week Tokyo savaş sonrası Japon sanatında zanaatın rolüne yeniden bakıyor

2-5 Kasım tarihleri arasında üçüncüsü gerçekleşen Art Week Tokyo, şehrin öne çıkan galeri ve müzelerini ağırladı. Fuarın küratörlü yeni satış platformu Art Week Tokyo Focus’un konuk küratörü Kenjiro Hosaka, The Art Newspaper okuyucuları için ilk edisyonda yer verdiği 100’den fazla eser arasından öne çıkan beş eseri anlattı.

“İstidat Sahibi Oyuncu Aranmaktadır. Aktör Olmak İsteyenler Divanyolu’ndaki Kıraathaneye Gelmelidirler...”

Aktör olmak isteyenlerin kıraathaneye davet edilmesinin üstünden 150 yıldan fazla, batılı anlamda ilk tiyatro oyunun yazılmasının üstündense 160 yıldan uzun zaman geçti... Şimdi aktör olmak isteyenler kıraathanelere değil mekteplere gidiyorlar... ‘Uzun ve zorlu bir yolculuktu’ diye diziliyor kelimeler, oysa öyle olmadı, bir Ekim günü memlekette Cumhuriyet ilan edildi ve sanat da hayat da bambaşka bir evrene evriliverdi...

Cumhuriyetimizin ilk yıllarında opera ve bale

'Türkiye'de üzerinde en çok tartışılan sanat dallarından biri de müziktir. Bu durum Cumhuriyet'in ilk yıllarında da böyleydi. Osmanlı toplumunda merkezi bir anlayışla yönlendirilen müzik, Cumhuriyet'in ilanından sonra oldukça çalkantılı bir dönem geçirdi. Henüz Ankara’da Hukuk Fakültesi bile kurulmamışken, Musiki Muallim Mektebi, 1924 yılında ortaöğretime müzik öğretmeni yetiştirmek amacıyla Ankara’da doğrudan Maarif Vekaleti’ne (Millî Eğitim Bakanlığı) bağlı olarak kurulmuştu.' Araştırmacı-yazar, akademisyen İsmail Hakkı Aksu, Cumhuriyetimizin ilk yıllarında opera ve baleyi yazdı.

Varlık-Yokluk Meselesinin Ötesinde: Türk Sanatında Kadınların 100 Yılı

Erken Cumhuriyet’te “toplumsal bir figür” olarak algılanan kadın sanatçılar feminist bilincin ve aktivizmin yükselmesiyle yavaş ama emin adımlarla öne çıkmaya, hatta çağdaş sanatın dilini şekillendirmeye başlıyor. Elif Dastarlı, Cumhuriyet’in 100 yılında kadın sanatçıları yazdı.

İstanbul Tiyatro Festivali Bu Sene Yüzünü Umuda Dönüyor

27. İstanbul Tiyatro Festivali açılışını bugün, dans tiyatrosu denince akla ilk gelen isim olan Pina Bausch’un başyapıtı Café Müller’le yapıyor. Bu sene ağırlıklı olarak Beyoğlu’ndaki oyunlarıyla heyecan uyandıran festival kapsamında 11 yerli, 9 uluslararası yapım 25 Kasım'a dek izleyiciyle buluşacak.

Londra'da Frieze ile eş zamanlı açılan ve çok konuşulan 12 sergi

Frieze London ile eş zamanlı açılan ve önümüzdeki aylarda ziyaret edilebilecek olan sergiler arasında Marina Abramović retrospektifinden köle ticaretine odaklanan enstalasyonlara kadar oldukça iddialı işlerle karşılaşıyoruz.

212 Photography Istanbul’un öne çıkan eserleri

212 Photography Istanbul, 6. yılında yirmiye yakın mekânda izleyiciyle buluşuyor. Fotoğrafın yanı sıra programında pek çok farklı disipline yer veren festivali takip etmek için son 2 gün!

Frieze'de ilk gün nasıl geçti?

İngiltere'nin en önemli sanat fuarı Frieze London, 11-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleşiyor. Fuarın ilk gününde en çok konuşulanları öğrenmek için okumaya devam edin...

Cannes’dan Venedik’e festivallerden ödülle dönenler ve Oscar adayı yapımlar ile Filmekimi programı

22. Filmekimi programı, Cannes’dan Venedik’e Locarno’dan Toronto’ya uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapmış ödüllü filmler ve Oscar adayı yapımlar ile dikkat çekiyor. 13-22 Ekim’de İstanbul’da, 20-22 Ekim’de İzmir’de gerçekleşecek Filmekimi’nin öne çıkan yapımlarını bir araya getirdik.

Yeni Eski Yeni Merkez

Büyükşehirlerin merkezinin neresi olduğunu söylemek oldukça zordur. Geçmişi köklü olan şehirlerde bu daha da karmaşıklaşır. Büyükşehirler, özellikle son yüzyılda sürekli göç aldığı için katlanarak büyür ve pek çok merkezi olmak durumunda kalır.

Sağlam Köklerle Geleceğe Uzanan Galeri Siyah Beyaz

Şubat 1984’te kurulan Galeri Siyah Beyaz, kültür sanat dünyasını şekillendiren bir bellek mekânı olma özelliğini koruyor. Galeri 40. yıl projesi için bakışlarını geleceğe çevirerek yeni bir başlangıca odaklanıyor.

Yarının Müzesi: Çok-Frekanslı Bir Müze

Geleceğin müzesi fikri revaçta. The Future of the Museum, Museum of the Future… Bugün müze kurumunun yeniden tasarımına duyulan ihtiyaç üzerine düşünmek için pek çok yayın, buluşma ve olanak mevcut.

Doğa Bilimci Büyük Plinius’un Başyapıtından Esinlenen Bir Tasarım Festivali

Bu yılki adını doğa bilimci ve yazar Gaius Plinius Secundus’un (Büyük Plinius) Doğa Bilimi eserinden alan Como Gölü Tasarım Festivali (LCDF), 16-24 Eylül tarihleri arasında tasarım meraklılarıyla buluşuyor.

Fil gözlerinin içinden Zeyrek Çinili Hamam

Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa’nın 16. yüzyılda yaptırdığı, dönemin Hassa Başmimarı Sinan’ın eseri Çinili Hamam, Bizans ve Osmanlı dönemlerinin itibarlı semti Zeyrek’te korunmakta olan girift bir kültürel miras düğümü olmanın yanı sıra, yüklü bir hafıza mekânı.

Doğu Akdeniz’in Yorgun İncisi Antakya Eşsiz Kültürüyle Yeniden Parlayacak

Akdeniz ve Anadolu’nun birleştiği noktada, Türkiye’nin güney ucunda yer alan Antakya mimari mirası, geleneksel mutfağı ve kendine hayran bırakan doğasıyla kültürün tarihle harmanlandığı bir kent. 6 Şubat depremleri ile aldığı büyük yaranın iyileşebilmesi için önünde uzun ve zorlu bir yol var.