Cumhuriyet'in 100. Yılı

Geleneksel Sanatlar ile Modern Yaklaşım Arasında Hattıhareket: Emin Barın

Klasik hat sanatına getirdiği çağdaş yorumla öne çıkan grafik sanatçısı Emin Barın’ın, Ali Kayaalp’in incelikli küratörlüğündeki Ne Senden Rükû Ne Benden Kıyam sergisinde adeta Doğu ile Batı arasında kurulan bir köprüye doğru yola çıkılıyor. Hat sanatına farklı bir kimlik kazandıran bu ilgi çekici yolun izlerini yakaladık.

Adı Konmamış Bir Art Déco Sergisi

Cumhuriyetin Yüzü, Art Déco estetiğinin tartışılmasına yönelik çok önemli bir katkı sunuyor – zira ismi doğrudan bunu yansıtmasa da, sergide hakim olan estetik dil, hem modernizmin biçimsel dağarcığını önemseyen, hem de asrileşme gayreti içinde Avrupa’yla senkronize olmaya çalışan bir görsel ideolojiyi yansıtıyor. Cumhuriyetin Yüzü aslında basbayağı adı konmamış bir Art Déco sergisi...

32 yıl sonra Poesium yeniden İstanbul'da

Farklı coğrafyaları ve kültürleri duygunun dili olan şiirle bir araya getiren "Poesium İstanbul 2. Uluslararası Şiir Forumu" 32 yıl aradan sonra tekrar İstanbul’da düzenleniyor. İBB tarafından ilki 1991 yılında düzenlenen bu anlamlı şiir birlikteliği, 32 yılın ardından, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında dokuz farklı ülkeden şairleri ağırlayacak. 7-10 Aralık tarihleri arasında Beyoğlu’nun simge mekânlarından Metrohan’da düzenlenecek poesium’a, Türkiye’nin dışında ABD, Hindistan, İran, İspanya, İtalya, Lübnan ve Yunanistan’dan şairler katılıyor.

Melek Zeynep Bulut'un Ödüllü Eseri "Açık Yapıt" Cumhuriyet’in 100. Yılında Türkiye’de

Melek Zeynep Bulut’un performatif, deneysel bir mekân kurgusu olan eseri “Açık Yapıt”, Cumhuriyet’in 100. yıl kutlamaları kapsamında 29 Ekim’de, AKM’de sanatseverlerle buluşuyor. 19 Kasım’a dek ziyaret edilebilecek “Açık Yapıt”, Türkiye’de ilk defa gösteriliyor.

“İstidat Sahibi Oyuncu Aranmaktadır. Aktör Olmak İsteyenler Divanyolu’ndaki Kıraathaneye Gelmelidirler...”

Aktör olmak isteyenlerin kıraathaneye davet edilmesinin üstünden 150 yıldan fazla, batılı anlamda ilk tiyatro oyunun yazılmasının üstündense 160 yıldan uzun zaman geçti... Şimdi aktör olmak isteyenler kıraathanelere değil mekteplere gidiyorlar... ‘Uzun ve zorlu bir yolculuktu’ diye diziliyor kelimeler, oysa öyle olmadı, bir Ekim günü memlekette Cumhuriyet ilan edildi ve sanat da hayat da bambaşka bir evrene evriliverdi...

Cumhuriyetimizin ilk yıllarında opera ve bale

'Türkiye'de üzerinde en çok tartışılan sanat dallarından biri de müziktir. Bu durum Cumhuriyet'in ilk yıllarında da böyleydi. Osmanlı toplumunda merkezi bir anlayışla yönlendirilen müzik, Cumhuriyet'in ilanından sonra oldukça çalkantılı bir dönem geçirdi. Henüz Ankara’da Hukuk Fakültesi bile kurulmamışken, Musiki Muallim Mektebi, 1924 yılında ortaöğretime müzik öğretmeni yetiştirmek amacıyla Ankara’da doğrudan Maarif Vekaleti’ne (Millî Eğitim Bakanlığı) bağlı olarak kurulmuştu.' Araştırmacı-yazar, akademisyen İsmail Hakkı Aksu, Cumhuriyetimizin ilk yıllarında opera ve baleyi yazdı.

İkinci yüzyıla girerken

'Cumhuriyet’in erken döneminde tasavvur edilenden belki çok farklı bir yer, yine de Cumhuriyet’in de sunduğu imkânlarla erişilen bir nokta burası. Sanatın özerkliğinin, sanatçının özgürlüğünün sadece katlanarak arttığı ikinci bir yüzyıl ümidiyle...' The Art Newspaper Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Berrak Göçer yazdı.

Varlık-Yokluk Meselesinin Ötesinde: Türk Sanatında Kadınların 100 Yılı

Erken Cumhuriyet’te “toplumsal bir figür” olarak algılanan kadın sanatçılar feminist bilincin ve aktivizmin yükselmesiyle yavaş ama emin adımlarla öne çıkmaya, hatta çağdaş sanatın dilini şekillendirmeye başlıyor. Elif Dastarlı, Cumhuriyet’in 100 yılında kadın sanatçıları yazdı.

Tekfen Filarmoni İstiklal Marşı'nın bilinmeyen hikayesini anlatacak

Milli duygularımızın en güzel ifadesini yansıtan İstiklal Marşı’mızın Bilinmeyen Hikayesi, Tekfen Filarmoni’nin İstanbul ve Ankara’da vereceği 100. Yıl Konseri ile sanatseverlerle buluşacak. Mehmet Akif Ersoy’un eşsiz güftesine beste olarak eşlik etmek için 1921’de yarışan 100’den fazla eserin 11’inin tekrar hayat bulacağı muhteşem konser dinleyicileri, Kurtuluş Savaşı dönemini yansıtan atmosferiyle 100 yıl öncesine götürecek.

Tarkan'dan Cumhuriyet'in 100. Yılına Özel Marş

Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılını tek yürek halinde kutlamaya hazırlandığımız bugünlerde, megastar Tarkan Atatürk’e ve tüm Türkiye’ye armağan ettiği yepyeni bir marş besteledi.

Özgür Masur, Cumhuriyet'in 100. yılını Anatolia Koleksiyonuyla Kutluyor

Özgür Masur, Cumhuriyetimizin 100. yılında, 100 parçalık “Anatolia” koleksiyonu ile dünyanın en mistik topraklarını, Anadolu’nun eşsiz entelektüel mirasının mimarı kadınlardan ilham aldığı yeni koleksiyonu ile kutluyor.

Cumhuriyet Bayramı’na Özel Üç Gösteriyle “1923” Sahnede!

Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak hazırlanan, 25. Afife Tiyatro Ödülleri’nde Haldun Dormen Özel Ödülü’ne layık görülen dev prodüksiyon 1923 Zorlu PSM’de tiyatroseverlerle buluşmaya devam ediyor. Dans koreografileri, canlı orkestra kullanımı dönem kostümleri ile Cumhuriyet coşkusunu yaşatan 1923 müzikali, Cumhuriyet Bayramı’na özel ekim ayındaki iki gösterimine gösterilen yoğun ilgi sonrasında 28 Ekim tarihinde matine seansını duyurdu.

Pera Müzesi’nden 29 Ekim Programı

Pera Müzesi, Cumhuriyet’in 100. yılında 29 Ekim 2023 Pazar günü bir dizi özel etkinliğe ev sahipliği yapacak. Müzeyle özdeşleşen Türk Müziği Konserleri’nde dinleyiciler bu ay “Cumhuriyetimizin 100. Yıl Konseri”ni dinleme fırsatı bulacak. Ayrıca müze ziyaretçileri için Cumhuriyet Bayramı’na özel ücretsiz rehberli turlar düzenlenecek.

Müzeyyen Senar New York'ta Times Square’de

Müzik platformu Spotify, müzikte cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için tasarladığı girişimi EQUAL’ın Türkiye Ekim ayı elçisinin “Cumhuriyet’in Divası” olarak anılan Müzeyyen Senar olduğunu duyurmuştu. Platform Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamaları çerçevesinde Müzeyyen Senar’ı New York'ta Times Square’a taşıdı.

Anadolu Ödülleri’nin teması bu yıl “Söz Kadında” oldu

Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın Doğan Holding ana sponsorluğunda düzenlediği “Anadolu Ödülleri” sahipleriyle buluştu. Törende Anadolu’nun kültürel zenginliğini kucaklayan ve dönüştüren 6 kadın ödül aldı.

Cumhuriyet’in 100. yılına özel sergiler sonbaharda da devam ediyor

Kültür-sanat dünyası sonbahar sezonuna Cumhuriyet’in 100. yılını kutlayacak olmanın heyecanıyla giriyor. Kültür-sanat kurumları 100. yıla özel çeşitli projeler geliştirmeye yeni sezonda da devam ediyor, bunlar arasından en çok öne çıkanlardan biri de sergiler.