Tiyatro

On Günde Sahnelenen Bir Rock Müzikali

Yılın dikkat çeken prodüksiyonlarından biri olan rock müzikali Hamiyet, tiyatromuzda benzerlerine az rastlanır bir oyun. Gerçek bir hayat hikâyesinin üzerine inşa edilen oyunu, o hayat hikâyesinin tanığı olan Peyk’in kurucularından İrfan Alış’la konuştuk.

Dünya Tiyatrolar Günü Özel Gösterimlerle Kutlandı

27 Mart Dünya Tiyatro Günü, tüm Türkiye’de konservatuarların, özel tiyatroların, şehir ve devlet tiyatrolarının etkinlik ve gösterimleriyle kutlandı. Zorlu PSM, DasDas, Moda Sahnesi, BOA Sahne ve pek çok özel tiyatro sahnesinde özel gösterimler gerçekleşirken Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen tüm oyunlar bu güne özel olarak ücretsizdi.

Kel Diva

İSTANBUL-Caddebostan Kültür Merkezi 24 Nisan 20:30

Kötü Bir Gün

İZMİR - Karşıyaka Belediyesi Hikmek Şimşek 10 Mayıs 20:30

Richard

ANTALYA - Aktüel Açıkhava Sahnesi 4 Mayıs 21:00

Eksik

İSTANBUL - Atlas 1948 4 Nisan 20:30

Mesut Arslan: ‘Kendimi rüyalarımda, rüyalarımı sahnede, sahneyi dünyada arıyorum.’

Mesut Arslan, sahneyi ortadan kaldıran, seyirciyi oyuna çeken bir tiyatro yönetmeni. Belçika’da yaşayan Arslan ile Türkiye’de sahnelediği son oyunu Gilgamesh/Gılgamış’ı; Doğu’da, Batı’da ve Orta Batı olarak tanımladığı Türkiye’de tiyatroyu konuştuk.

Anne

İSTANBUL - Mall of İstanbul MOİ Sahne 2 Nisan - 20.30

Bir Performans Sanatı Olarak Roman

"yüz yıllık SÖZ" performansı, Cumhuriyet tarihine edebiyatın penceresinden bakarken geleceğe dair umutları, romanlarla benzersiz bir deneyim yaşayan gençlerin zihinlerinde yeşertmeyi amaçlıyor bir anlamda.

Terzopoulos’tan İO: Bu Coğrafyanın Bir Sesi Var...

Mitlerden bildiğimiz, tanrılar tanrısı ona aşık oldu diye, ömür boyu kaçmak, saklanmak, çocuklarını gizlice büyütmek zorunda kalan o kadın İO... Belki batı uygarlığının yarattığı ilk göçmen... Hem içinde yaşadığı dünyadan, hem de mahkum edildiği gerçeklikten kaçmaya çalışır İO...

“İstidat Sahibi Oyuncu Aranmaktadır. Aktör Olmak İsteyenler Divanyolu’ndaki Kıraathaneye Gelmelidirler...”

Aktör olmak isteyenlerin kıraathaneye davet edilmesinin üstünden 150 yıldan fazla, batılı anlamda ilk tiyatro oyunun yazılmasının üstündense 160 yıldan uzun zaman geçti... Şimdi aktör olmak isteyenler kıraathanelere değil mekteplere gidiyorlar... ‘Uzun ve zorlu bir yolculuktu’ diye diziliyor kelimeler, oysa öyle olmadı, bir Ekim günü memlekette Cumhuriyet ilan edildi ve sanat da hayat da bambaşka bir evrene evriliverdi...

Cumhuriyetimizin ilk yıllarında opera ve bale

'Türkiye'de üzerinde en çok tartışılan sanat dallarından biri de müziktir. Bu durum Cumhuriyet'in ilk yıllarında da böyleydi. Osmanlı toplumunda merkezi bir anlayışla yönlendirilen müzik, Cumhuriyet'in ilanından sonra oldukça çalkantılı bir dönem geçirdi. Henüz Ankara’da Hukuk Fakültesi bile kurulmamışken, Musiki Muallim Mektebi, 1924 yılında ortaöğretime müzik öğretmeni yetiştirmek amacıyla Ankara’da doğrudan Maarif Vekaleti’ne (Millî Eğitim Bakanlığı) bağlı olarak kurulmuştu.' Araştırmacı-yazar, akademisyen İsmail Hakkı Aksu, Cumhuriyetimizin ilk yıllarında opera ve baleyi yazdı.

İstanbul Tiyatro Festivali Bu Sene Yüzünü Umuda Dönüyor

27. İstanbul Tiyatro Festivali açılışını bugün, dans tiyatrosu denince akla ilk gelen isim olan Pina Bausch’un başyapıtı Café Müller’le yapıyor. Bu sene ağırlıklı olarak Beyoğlu’ndaki oyunlarıyla heyecan uyandıran festival kapsamında 11 yerli, 9 uluslararası yapım 25 Kasım'a dek izleyiciyle buluşacak.

8 ülkeden 10 oyunla 25. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali

Bu yıl 25. kez düzenlenecek Uluslararası İstanbul Kukla Festivali İstanbul’da farklı bir tiyatro rüzgarı estirmeye hazırlanıyor.

Türkiye ve Birleşik Krallık’tan kültür ve sanat iş birlikleri

British Council’ın, Türkiye ve Birleşik Krallık’taki kültür-sanat kuruluşlarının yaratıcı iş birlikleri geliştirmelerine destek olmak üzere geliştirdiği hibe programı, bu sene toplam 11 yeni projeyi hayata geçiriyor.