İsrail-Hamas

İsrail'in El Şifa Hastanesine Düzenlediği Baskında Gazze'deki Sanat Merkezi Yıkıldı

Yaklaşık 20.000 esere ev sahipliği yapan Shababeek Çağdaş Sanat Merkezi, hastane kompleksi ve çevresine yönelik iki hafta süren saldırı sırasında vuruldu.

Sanatçılar ve Küratörler Manchester’daki Mekânda İptal Edilen Filistin Etkinliğiyle İlgili Kararın Geri Alınmasını Talep Ediyor

Voices of Resilience (Direncin Sesleri) projesi Yahudi toplumunun önemli bir kısmını temsil eden yerel bir kuruluşun şikâyetleri üzerine iptal edildi.

İsrail Pavyonu Sanatçısı Ateşkes Yapılmazsa Venedik Bienali Sergisini Açmayı Reddediyor

Ruth Patir, kendisi ve küratörler adına yaptığı açıklamada İsrail ve Hamas “ateşkes ve esirlerin özgür bırakılmasına dair bir anlaşmaya varana kadar” sergiyi açmayacağını söylüyor.

Sanat Endüstrisinin Krizlerle İmtihanı

Özgürlüğün tehdit altında olduğu günümüzde, kariyer hamleleri ile sansürü birbirinden ayırmak giderek zorlaşıyor.

Metropolitan Sanat Müzesi Çalışanları Açık Mektuplarında Kuruma “Filistinlileri Savunma” Çağrısında Bulundu

Müze direktörü ve icra kurulu başkanı Max Hollein’a iletilen mektup 150’den fazla çalışan tarafından imzalandı.

Ai Weiwei, Batı Demokrasisinin 'Kırılgan' Durumunu Eleştirdi

Muhalif sanatçı, kısıtlamaların Avrupa ve ABD'de daha incelikli bir şekilde ortaya çıktığını savunuyor. Ai, "Batı'nın daha fazla ifade ve basın özgürlüğüne sahip olduğu yönünde yaygın bir yanılsama vardı. Batı, kendisini en az sansür uygulayan toplum olarak gösterdi. Oysa ben sansürün gücün olduğu her yerde devam ettiğine inanıyorum" ifadelerini kullanıyor.

'Acımasız bir yıldı fakat sanatın önemi göz ardı edilemez'

Gazze'deki savaş 2023'e kara bir gölge düşürüyor. Geriye dönüp baktığımızda, Şubat 2022'deki Rus işgalinden bu yana Ukrayna'daki durum son derece üzücü. British Museum'u vuran ve İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana müzeye en çok zararı veren krizden bahsetmemek mümkün değil. Amsterdam Rijksmuseum'daki Vermeer sergisi ise yılın insan kaynaklı felaketleri arasında parlak bir zafer. The Art Newspaper muhabiri Martin Bailey, 2023 yılını değerlendirdi.

Banksy savaşa son verilmesi çağrısında bulunuyor

İngiliz sokak sanatçısı Banksy, Londra'nın güneyinde kırmızı bir "dur" levhasına yapıştırılmış askeri insansız hava araçlarını andıran üç uçaktan oluşan yeni bir açık hava eseri yarattı. Sanatçının Instagram sayfasının yanı sıra resmi internet sitesinde de yer alan çalışma, Gazze'de ateşkes sağlanması için uluslararası çağrıların arttığı bir dönemde ortaya çıkmasına rağmen, belirli bir davayı açıkça desteklemiyor. Guardian'ın haberine göre, eser yerleştirildikten bir saat sonra kaldırıldı.

Alman Sanat Akademisi sanatsal özgürlüğe yönelik 'tehlikeli' ihlalleri eleştirdi

Akademinin açıklaması, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik terör saldırıları ve İsrail'in Gazze'deki askeri müdahalesinden bu yana, sanat kurumlarının sanatçıların ve küratörlerin yorumlarını antisemitik ya da İsrail karşıtı olarak algılaması nedeniyle bir dizi serginin iptal edilmesinin ardından geldi.

'Sessizlik kabul edilemez': Sanatçılar Gazze'de devam eden savaşı protesto etmek için Art Basel Miami Beach fuar alanı önünde toplandı

Yüzden fazla Miami merkezli sanatçı ve ‘Jewish Voice for Peace’ (Barış İçin Yahudi Sesi) gibi grupların da dahil olduğu 'South Florida Coalition for Palestine' (Filistin için Güney Florida Koalisyonu) üyeleri, Gazze'de yaşananları Filistinlilere karşı "İsrail'in soykırım kampanyası" olarak tanımlayarak protesto amacıyla Cuma öğleden sonra Art Basel Miami Beach'in dışında toplandı.

STK raporlarına göre Gazze'ye yönelik bombardıman, yüzden fazla tarihi mirasın zarar görmesine, bir kısmının yıkılmasına neden oldu

Bilinen tarihi M.Ö 15. yüzyıla uzanan Gazze Mısır, Babil, Roma, Bizans, Moğol, Osmanlı geçmişiyle çoğu henüz kazılmamış bir kültürler palimpsesti… Bölgede bulunan STK yetkililerine göre Gazze’de 7 Ekim’den bu yana yüzden fazla tarihi miras zarar gördü. Bir Bizans kilisesi ve yedinci yüzyıldan kalma bir cami de dahil olmak üzere bazı yapılar yok oldu.

Hollywood yıldızlarından Biden’a açık mektup: Gazze’de ve İsrail’de derhal ateşkes çağrısında bulunun

Aralarında Cate Blanchett, Joaquin Phoenix, Kristen Stewart, Susan Sarandon, Mark Ruffalo, Jon Stewart ve Riz Ahmed gibi yıldızların da yer aldığı onlarca sanatçı ABD Başkanı Biden’a Gazze ve İsrail'de derhal gerilimi düşürme ve ateşkes çağrısında bulundu.

İngiltere'de aralarında Tilda Swinton, Tai Shani ve Robert del Naja'nın da bulunduğu iki binden fazla sanatçı Gazze için ateşkes çağrısında bulundu

Hamas-İsrail çatışmasında "sivillere yönelik her türlü şiddet eylemini" kınayan açık mektubu imzalayan binlerce kişi arasında tanınmış sanatçılar, aktörler, müzisyenler ve film yapımcıları da yer alıyor.

Fransa terör alarmında, Paris+ par Art Basel fuarı için güvenlik artırıldı

Fransa'da İsrail-Hamas savaşıyla bağlantılı olarak meydana gelen terör olayının ardından etkinlik alanında güvenliğin üst düzeye çıkarılacağı açıklandı. Grand Palais Éphémère çevresine bariyer kurulması ve fuar alanında vestiyerin kaldırılması açıklanan önlemler arasında.