Dünyanın en eski doğal incisi ve 1100 yıllık bir Kur’an-ı Kerim, Zayed Ulusal Müzesi’nin yıldız sergileri arasında yer alacak. Abu Dabi’deki Saadiyat Adası’nda konumlanan ve İngiliz Foster + Partners firması tarafından tasarlanan mega müzenin Aralık 2025’te açılacağı duyuruldu.
Müze, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yedi emirliğinin ilk başkanı Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan’ın (1918-2004) yaşam öyküsünü merkeze alıyor. Müzenin direktörü Peter Magee, galerilerin “onun yaşamı ve başarılarına odaklandığını, ancak aynı zamanda ülkenin ilk dönemlerinden yakın geçmişe kadar uzanan tarihsel sürecini daha geniş bir çerçevede yansıttığını,” belirtiyor. Müzenin, “BAE’nin kurucu liderinin değerlerine dayandığını” da vurguluyor.
“Galeride incelediğimiz değerlerden biri de dini hoşgörü,” diyor Magee. “Yedinci yüzyıla tarihlenen erken dönem bir Hristiyan kilisesine ait ilk bulgular, 1959 yılında Abu Dabi açıklarındaki adalardan birinde ortaya çıkarıldığında, bu çalışmayı son derece desteklediğini özellikle vurguluyoruz.”
Şahin tüylerinden esinlenen tasarım
Abu Dabi, 2030 yılına kadar yılda 39 milyon turist çekmeyi hedefliyor. Zayed Ulusal Müzesi ise Saadiyat Adası’nda ziyaretçilerin ilgisi için yarışan birkaç prestijli mekândan biri olarak öne çıkıyor. Müzenin müdürü Peter Magee, kurumun “cömert bir devlet fonuyla desteklendiğini” ancak buna rağmen gelir elde etmesinin beklendiğini belirtiyor.
Binanın kendisi, yakındaki Frank Gehry imzalı Guggenheim Abu Dhabi’ye rakip olacak ölçüde dikkat çekici. Beş yükselen cam yapıdan oluşan üst tasarım, bir şahinin kanat tüylerinden ilhamla oluşturulmuş. Bu kuleler, ısındıkça termal baca işlevi görüyor ve soğutucu hava akımlarını iç mekâna yönlendiriyor.
Marawah Adası’nda keşfedilen 8 bin yıllık Abu Dabi İncisi, “bu bölgedeki insan faaliyetlerinin 300 bin yıl öncesine dayandığını ve Arap Körfezi’ndeki toplumlarla erken dönem ticaretin izlerini” ortaya koyan To Our Ancestors adlı galeride sergilenecek.
MS 800–900 yılları arasına tarihlenen “The Blue Qur’an”, yeni teknolojilerin ve malzemelerin etkisini, İslam’ın yayılışını ve bunun Arap dilinin gelişimine olan yansımalarını ele alan bir galeride sergilenecek. Araştırmacılar, Kur’an’ın sayfalarından birinde, karmaşık bir dekoratif altın varak katmanının altında gizlenmiş ayetler keşfetti.
Müzenin bir araştırma merkezi olma hedefinin altını çizen Magee, “Kurum içinde üretilen araştırmalar son derece önemli olmakla birlikte, müze aynı zamanda ülke içinde bir araştırma ekosisteminin gelişmesinde temel bir rol üstleniyor” diyor. Zayed Ulusal Müzesi Araştırma Fonu, BAE’nin kültürel ve tarihî mirasının daha iyi anlaşılmasını amaçlıyor. 2024 yılında sekiz araştırmacı, BAE’nin modern mimarisini ve çağdaş simge yapılarını haritalamak’ ve ülkedeki petrogliflere odaklanan dijital koruma girişimleri gibi projeler için destek almaya hak kazandı.
Bu araştırma süreci, işbirlikleriyle de besleniyor. Magee, British Museum’un 2017 yılına kadar müzenin gelişimine katkı sunduğunu ve “gerçekten ilginç fikirler ile uzmanlık” sağladığını belirtiyor. British Museum, Zayed Ulusal Müzesi’ne eser ödünç veren çok sayıda uluslararası kurum arasında yer alıyor.