Fransa Kültür Bakanı Rachida Dati ve Prens Bader bin Abdullah bin Farhan Al Saud, bu ayın başlarında Suudi Arabistan’ın Paris’teki Centre Pompidou’nun yenilenmesi için 50 milyon euro vereceğini doğruladı. Bu yılın sonlarına doğru 262 milyon euro'luk devasa bir renovasyona başlaması planlanan Fransa’nın ulusal modern ve çağdaş sanat müzesini desteklemeye yönelik bu hamle, iki ülke arasında gelişen kültürel ortaklıktaki en son gelişme olarak öne çıkıyor.
Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, on maddelik anlaşma paketinin bir parçası olarak Fransa, Suudi Arabistan’da Arles Ulusal Fotoğrafçılık Okulu tarafından desteklenen, Riyad’daki yeni bir fotoğraf müzesi de dahil olmak üzere, bir dizi müze ve miras girişimini destekleyecek.
Centre des Monuments Nationaux ve proje yönetim kuruluşu Opérateur du patrimoine et des projets immobiliers de la Culture (OPPIC) iş birliğiyle yürütülecek diğer ortak projeler, kraliyet sarayları da dahil olmak üzere Suudi Arabistan’daki miras alanlarının restorasyonu ve korunmasını kapsayacak. Ayrıca, Grand Palais-RMN ve Ecole nationale supérieure de Création industrielle (Ulusal Endüstriyel Yaratıcılık Yüksek Okulu) tarafından sağlanacak bilgi birikimi ve deneyim, yeni Suudi müzelerinin hayata geçirilmesine katkı sağlayacak.
Fransa Ulusal Kütüphanesi’nden uzmanlar, koleksiyonların dijitalleştirilmesi, korunması ve tanıtımı süreçlerine rehberlik edecek. Bunun yanı sıra, Fransız Ulusal Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü’nün desteğiyle Qiddiya şehrinde yeni arkeolojik projeler hayata geçirilecek.
Suudi Arabistan ve Fransa, 2018 yılında, Suudi Arabistan’ın kuzeybatısındaki AlUla şehrinde bir Arap uygarlığı müzesini merkez alan ve gelecekte müzeler ile arkeolojik alanlardan oluşacak bir ağa odaklanan, Suudi medyası tarafından “tarihi” olarak tanımlanan bir anlaşma imzaladı. Fransız AlUla Gelişim Ajansı (Afalula) ise özellikle şehrin gelişimi ve uluslararası ilişkilerin güçlendirilmesi görevini üstleniyor.
On yıllık anlaşma Fransa’ya neredeyse Belçika büyüklüğünde bir alanda on milyarlarca avro değerinde bir projede münhasır bir rol veriyor. Bu anlaşma aynı zamanda Crown Prince’s Vision 2030 planı doğrultusunda kültür, turizm ve sanatın ülkenin dışa açılmasında ve modernleşmesinde oynayabileceği rolü de teyit ediyor.
Suudi Arabistan ile Centre Pompidou arasında geçen yıl imzalanan ve Paris’teki kurumun Orta Doğu krallığına eser ödünç vermesini öngören ortaklık anlaşması kapsamında AlUla’da yeni bir çağdaş sanat müzesi planlanıyor. Mayıs 2023’te bir başka yeni kurum olan Incense Road’a adanmış bir müzeyle eş zamanlı duyurulan çağdaş sanat alanı, geçen yıl Londra’daki Serpentine Pavilyonu’nu yöneten Paris’te yaşayan mimar Lina Ghotmeh tarafından tasarlanacak.
Bu ortaklıkların her biri, Suudi hükümetinin, insan hakları konusunda kaygı verici bir sicile sahip olan muhafazakâr devleti yeniden markalaştırma çabasını destekliyor. 2015 ve 2022 yılları arasında krallıkta her yıl ortalama 129 idam gerçekleştirildi. Adının açıklanmasını istemeyen bir Fransız eleştirmen The Art Newspaper’a şunları söyledi “Fransız/Suudi ortaklığı, Suudi Arabistan’ın kültürel kimliklerini tanıtma çabasının bir parçası ve ülkenin çeşitlendirilmesine ve daha ‘açık’ bir imaj çizmesine yardımcı oluyor.”