Muğla, Bodrum, Datça, Fethiye gibi yerlerde düzenlenen festivaller, sergiler ve konserler artık sadece yaz sezonuyla sınırlı kalmıyor. Belediyeler ve özel kurumlar çeşitli kültür-sanat etkinlikleri için sonbaharda da ziyaretçi ağırlamaya devam ediyor. Bunun Ege ve Akdeniz bölgelerinin popülerliğini yıl boyu korumaya yönelik bir girişim olduğu söylenebilir mi?
Muğla: Bodrum, Datça ve Fethiye
İlk durağımız, Muğla’nın vazgeçilmez yaz şehirlerinden olan Bodrum. Türkiye’nin en popüler tatil beldesi, 21. Gümüşlük Müzik Festivali’yle sonbahara sanat dolu bir giriş yapıyor. İtalyan piyanist Stefano Battaglia ve Türk saksafoncu Tamer Temel 7 Eylül’de SUDA’da, ardından piyanist Gülsin Onay ve kemanist Erkin Onay’sa 9 Eylül’de TAŞTA’daki performanslarıyla seyirciyle buluşuyorlar. 3. Opus Müzik Festivali ise 2-7 Eylül’de müzikseverleri Bodrum Kalesi ve Le Chic Bodrum’da bir araya getiriyor. Elektronik müzik sevenler için ise Hyde Beach Bodrum’da 18 Eylül’de Allen Hulsey ve 14 Eylül’deyse DJ Aksak gibi isimlerin performansları dikkat çekiyor.
Bodrum’daki sanatseverler METT
Hotel & Beach Resort’ta Muse Contemporary işbirliğindeki True Essence (Gerçek Öz) adlı karma sergiyi 15 Eylül’e kadar ziyaret edebilecekler. ZAİ Yaşam’da yer alan Anna Laudel Bodrum’da Hanefi Yeter’in 8 Eylül’e kadar süren Hâl-bu-ki isimli solo sergisini bir karma sergi izleyecek (ekim sonuna kadar). Sevil Dolmacı Gallery ise Golden Hour (Altın Saatler) isimli karma sergisiyle 15 Eylül’e kadar Ruins Bodrum’da yer alacak.
Mesa Bodrum Demirbükü ise MERKUR, Martch Art Project ve Pi Artworks işbirliğiyle 19 sanatçının işlerinden oluşan Music to My Eyes Vol: 2 (Göz Banyosu 2. Bölüm) adlı karma sergiye ev sahipliği yapıyor (15 Eylül’e kadar). Galeri Selvin, AILLA Yalıkavak’ta 30 Eylül’e kadar sürecek AILLA’DA adlı karma sergisinde 10 heykeltıraş ile 5 ressamın eserini sergiliyor. Bodrum’un klasikleşen yelken yarışı The Bodrum Cup’ı da unutmamak gerek. The Bodrum Cup bu yıl 21-26 Ekim arasında gerçekleşecek.
Datça, 4-6 Ekim tarihleri arasında Sarıcayaz Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Festival mayıs ayında gerçekleşen “yaza merhaba” partisiyle kutlanırken, “Datça’da yaz hiç bitmez,” sloganıyla dikkat çekmişti.
Fethiye’de ise 20-24 Kasım tarihleri arasında 2. Fethiye Film Festivali sinemaseverlerle buluşacak. Üstelik festivale katılım ücretsiz olacak.
İzmir: Çeşme ve Alaçatı
İzmir’in yaz aylarının gözdesi Çeşme’nin sanat sahnesi bu yaz Arkas Sanat Alaçatı’nın açılmasıyla canlandı. Arkas Sanat Merkezi, Arkas Koleksiyonu’nu İzmir’de sanatseverlerle paylaşmak üzerine kuruldu ve şehrin kültürel kimliğini uluslararası sanat dünyasına taşımayı amaçlıyor. Arkas’ın beşinci sanat merkezi olan Arkas Sanat Alaçatı aynı zamanda Çeşme’nin ilk sanat merkezi olma özelliğini de taşıyor.
Arkas Sanat Alaçatı’nın Lucien Arkas Sergi Salonu’nda Arkas Koleksiyonu’ndan derlenmiş, 20. yüzyıl op art akımında öne çıkan Victor Vasarely’nin farklı dönem ve tekniklere ait 30 eseri kalıcı olarak sergilenecek [Arkas Koleksiyonu’nda Victor Vasarely (1906-1997)]. Arkas Sanat Alaçatı’nın ilk süreli sergisi olan Yeni Topraklar/New Lands ise 29 özel koleksiyondan derlenen 155 sanatçıdan 157 eseri bir araya getiriyor. Küratörlüğünü Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in üstlendiği sergi, 3 Kasım’a kadar Arkas Sanat Alaçatı’da görülebilecek.
Sergilerin yanı sıra sanatçı konuşmaları, seminer ve atölyelerle yıl boyunca sanatın buluşma merkezlerinden biri olmayı hedefleyen Arkas Sanat Alaçatı, sanat yoluyla Çeşme’yi sezonu olmayan bir durak haline getirmek için önemli bir adım atıyor.
Foça ise eylül ayında Avrupa’nın en büyük mimarlık festivaline ev sahipliği yapıyor. Kariyer ve eğlencelinin birleştirdiği 6-8 Eylül arası gerçekleşecek ARCHFEST seminerler, atölyeler, konserler ve çeşitli eğlence aktivitelerine yer verecek. 9-13 Ekim arasında ise bu yıl yedincisi düzenlenen Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Festivali gerçekleşecek.
KUZEY VE GÜNEY
Ayvalık
Güneye inerken, nispeten daha kuzeyde kalan Ayvalık’ı da gözden kaçırmamak lazım. Hemen ardından 17-22 Eylül arasında Uluslararası Ayvalık Uluslararası Film Festivali ve 10. AIMA Müzik Festivali ise 21 Eylül’e kadar müzik ve sinema heyecanını Ayvalık halkıyla ve turistlerle buluşturuyor.
La Maison de BARBARA öne çıkan bir konuk sanatçı mekânı olarak dikkatimizi çekiyor. Eski bir Rum tabakhanesini satın alan sanatsever ve koleksiyoner Şerif Kaynar, 2016 yılında projeyi sanatçılarla buluşturdu. Bu yaz Gözde Mimiko Türkkan ve James Johnson-Perkins’i ağırlayan La Maison de BARBARA’da, eylülden itibaren Şükran Moral ikamet edecek. Sanatçının İtalya'da başladığı biyografi kitabını 10 hafta içinde bitirmesi bekleniyor.
Ayrıca Gate 27, Ayvalık ve Martch Art Studios gibi sanatçı programlarının yanı sıra, Ocak 2024’te restore edilerek açılan iki yüzyıllık zeytinyağı fabrikasından dönüştürülen Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi de sonbahar boyunca ziyaret edilebilir.
Antalya’nın tatil kentleri
En güneye indiğimizde ise Antalya, sonbaharı çeşitli festivallerle karşılıyor. Eylül ayı boyunca süren 31. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali eylül ayı boyunca sanatseverlere unutulmaz bir deneyim sunacak.
Alanya Açıkhava Tiyatrosu eylül programıyla sonbaharın ilk ayında Alanya’da kültür ve sanatı Alanya’da canlı tutuyor. Cem Adrian 13 Eylül’de sahne alıyor ve aynı sahnede 4 Eylül’de, kostüm ve dekoruyla bizi 1950’lilere götüren bir oyun sergileniyor. Süheyl ve Behzat Uygur Tiyatrosu’nun sunduğu Süt Kardeşler adlı müzikli tiyatro oyunu Alanya’daki seyircilerle buluştuktan sonra, 6 Eylül’de Kaş Antiphellos Antik Tiyatrosu’nda tiyatroseverleri bekliyor.